Bistvo problema je v nesposobnosti. Predsedniki kot je Beno Fekonja nesposobnosti preprosto ne priznajo. Izpad iz lige je uspeh. Neuspešen povratek v prvo ligo je uspeh. Dejstvo, da uživaš sponzorski denar, ki so ga "zrihtali" drugi, je uspeh. Podatek, da ti poberejo vse mlade igralce in jih tržijo drugi, je uspeh. Razlog za to je preprost: ego vodilnih (da o trenerju, ki je izgubil vse kar se je dalo izgubiti ne pišemo) je večji od kluba. Prav. Ne očitamo: gre za legalno izvoljene in legitimne ljudi, ki pa varajo člane kluba, jim lažejo. Za to imamo seveda jasne dokaze.

Koper in Velenje sta tradicionalni nogometni okolji kjer preprosto niso sprejeli dejstva, da je čar v delu, ne v handlanju z igralci ipd. In zdaj sta v tujih rokah, vsaj posredno. Pri tem se dogajajo še prevare kot je tista s prisilno poravnavo. In vmes so dokaj veliki denarji tistih, ki klube prevzemajo zaradi koristi in ne iz ljubezni.

Naš Triglav je tudi podpisal pogodbo z agencijo kjer so okoliščine neznane. Zamegljene. Ne trdimo, da so nezakonite, kje pa. Smo pa navijači, vsaj nekaj nas je še. Ki ne bi nikdar pristali na bistveno: nekdo od zunaj obvladuje klub. Ga ima posredno v rokah. Z dobrimi ali slabimi nameni. Pač agencija. Pač posel. Pač tako gre.

Če bi vodilni v klubu bili sposobno najti denar za ambicije, ki jih imajo, bi bilo vse v redu. Če so sposobni na pošten in jasen način voditi klub v treji ligi, bomo rekli: prav je tako. Če pa se zaradi lastne nesposobnosti pri vodenju in financiranju kdo skrije za posle, ki so skriti in sporni, je to znak za alarm. Kajti nekoč bo nekdo to plačal. V Kopru, Velenju, Kranju.

Ni greh biti nesposoben trener in predsednik. Velik greh je, da tega ne dojameš. Še večji pa, da to skrivaš za neuspehi. Ker se skriti pač ne da.