Kranjska noč je bila odmev občinskega praznika, ki je bil nekoč v času dopustov oziroma spomina na partizanske vstaje in podobno. Prišli so novi časi, partizani so zgodovina, praznik imamo decembra, veselica je ostala. Prav je tako: kruha in iger si vsi zaslužimo.

Kranj ima torej svoj poletni dogodek, ki nas spravi na ulice. Prav je tako. Res je zadeva postala pač tržna zabava, a je tudi dovolj tekih dogodkov, ki so pač poskus, da bi tudi mi sledili bolj razvpite dogodke ali celo bognedaj "najlepše mesto na svetu", ki je samo po sebi učna ura za Kranj. Kako v ta čas sodi izbor ali razpis nove celostne podobe, smo že zapisali. Gre dejansko za smešnico oziroma za aktivnost, ki sama po sebi vzbudi sum.

Je Kranj res vreden dva jurja, kolikor je bila razpisana nagrada za nekaj, kar bo strokovno, oblikovalsko, umetniško, jasno, neposredno predstavljalo Kranj vsakomur, ki ga (ne) pozna? Pustimo poletna premišljevanja ob strani in se poveselimo, s starim ali novim znakom.

Trma v teh dneh čaka, da bo klikov na naši strani 7 000 000. To bomo "proslavili" s še eno zgodbo, vročo in neposredno za ta čas. A vseeno to ne spremeni dejstva, da si zaslužimo prazni, festival, ker je tudi Kranj fest ali fejst oziroma za nas najlepše mesto na svetu. Zato je nekajdnevno rajanje dejansko praznik. Naš.

Kranfest je veselica.