Je stara krilatica, a uporabna: Ne vprašaj, kaj Kranj stori zate ampak, kaj boš ti storil za Kranj! Pisano na kožo in funkcijo županu pa navzdol. Ali pa navzgor: iz Kranja je Iztok Purič, iz Kranja je Alenka Bratušek, imamo poslance kot je rutiner Grims ali sveža Udovčeva in tako naprej.

Verjamemo, da vsi delajo za Slovenijo in Kranj (da zase pač ne dvomimo). In zato je seveda treba vprašati na glas, kakšni bodo učinki? Kaj bo Kranj imel od tega? Pa ne samo njih, treba bo vprašati vso oblast, župana in oba podžupana in vse svetnike. Ker je zgodba o stolčku gasilskega direktorja preveč nazorna, da gre mnogokrat za res povsem osebne interese in kupčkanje z njimi.

Kranjski politični prostor žal ne premore ljudi, ki bi odprli tudi nove teme, nove povezave, nove dileme. In tudi s tem je treba računati: treba jih je iskati, jim ponuditi možnost, da delajo in spregovorijo o tem, kaj zmorejo. Smo res lahko ujetniki "trilarjevskih" poskusov nagajanja ali preprosto kruhoborstva? Ali pa morda zmoremo več in resnično Kranju lahko damo novo vizijo?

Zakaj taka vprašanja ravno zdaj? Zato, kerlahko vsi skupaj ugotovimo, da nam pametnih in sposobnih ne manjka. Le dati je treba priložnost, da jih spoznamo tudi pri dejanjih. In pri tem ne pozabiti, kdo je tisti, ki odloča - ministri, poslanci, župan z upravo, mestni svet. A za povrh je še precej pametnih ljudi med nami, ki so bili morda odrinjeni in pozabljeni.

Za zaključek tegale modrovanja: poznate kako pesem o Kranju? Kdo jo je zapel? Kakšna je? Če ne najdete odgovora, "guglajte". Geslo: Jože Žvokelj. Žal pokojni Kranjčan. In predlog: vsi politiki, ki želijo Kranju dobro, naj si pesem namestijo na telefon, za zvonjenje. Trmator si jo je že. Prvi! Edini?