Ko je Kranj dobil etični kodeks ravnanja politikov, so se mnogi muzali, drugi pa so bili navdušeni: takrat novi župan je drugačen, boljši, transparenten in še kaj. Česa smo se naučili na Trmi s trmarjenjem: nikdar ne bomo za nobenega politika zapisali tega, dokler nam in sebi to ne dokaže jasno, glasno in če se le da - vedno. Ampak: tudi zase tega ne trdimo, ker imamo vsi napake. In poglavitno je, da se jih (vsaj) zavedamo. Primera Trilar (pijan vozil službeni avto in povzročil nesrečo in nato zmerjal vse okoli sebe) in Velov (podobno, a stanja sploh ni pojasnil) sta primera, ki žal nudita poduk kot v malokateri občini: sprejmi vse dobro, kar ti funkcija nudi - a prevzemi tudi vse ostalo, če ga pač polomiš. Zakaj tak uvod in zakaj česnanje o vrednotah, ki jih ljudje radi zamenjamo v banki ali kje drugje, če se da?

Zgodba, ki jo bomo objavili v prihodnjih dneh ni in ne sme in noče biti napad na neko osebo. Je pa napad na ravnanje, ki je - pomislite - povsem "pokrito", a obenem tako, da je nastanek te zgodbe osupnil marsikoga. Preprosto zato, ker si nekdo lahko omisli resnično pravi sistem, ki prinese želen rezultat, nekdo drug pa pač te možnosti nima. Naravnost grozljivo pa je, da sedanji mestni svetnik v podobi prejšnjega župana javno celo skuša ustvariti vtis, da ni poteptal tistega kodeksa, ki je bil zanj osnova boja oblast in ostanka na oblasti? Da nam ponuja iluzijo o tem, kakšne vrednote je na koncu sam izpostavil.

Trma ni pljuvalnik in noče biti. Na nas se obračajo ljudje s problemi tega okolja. A vidimo tudi pozitivne stvari, pojave, ravnanja. Zato bo naša zgodba usmerjena v tisto, kar je navadno skrito: v sposobnost politikov, da delujejo na vseh področjih kjer jim to omogoča - oblast. Bodimo torej previdni pri sleherem funkcionarju, slehernem posropku, slehernem strošku, ki gre iz naših žepov. Torej: berite Trmo in bodite trmasti, ko je treba.