Je kaj narobe, če občinska uradnica in mati županja obenem diplomira? Nič, pohvalno je. Je kaj narobe, če njena mentorica, profesorica in ugledna oseba fakultete kasneje za občino deluje pri projektu, ki je ustrezno plačan in plačilo odredi isti župan, ki je prej odredil, da na isti fakulteti diploma njegove partnerke ostane skrita 3 leta pred javnostjo kar seveda omogoča zakon? Ni. Vse je zakonito in pokrito s predpisi ipd. Zakaj torej pisati o dogodkih, ki so že preteklost kot župan, ki v tej zgodbi nastopa?

Pišemo o sistemu, ki deluje. O tem, kako je dejansko diplomo zaslužil bivši župan za izvedbo, ki ji verjetno ni para po njenem poteku. Diplomsko delo o katerem teče beseda, ni sporno. Diplomantka tudi ne. Ravnanje občine in župana tudi ne. V tem je čar vsega. Tako se to dela! Nobene povezave ni med mentorico osebe, ki si deli z županom "posteljo in mizo" kottudi radi rečemo in podjetno profesorico, ki je izvedla za isto občino in istega župana projekt, ki je bil plačan iz proračuna.

Kranjčan, ki nas je na vse to in še kaj (nadaljevanje sledi) opozoril, ni v ničemer klevetal ne uradnice, ne župana, ne zakonskega para kar dejansko sta in je to njuna zasebna stvar. Opozoril je samo na sosledje dogodkov in prepričani smo, da si opis tega sosledja zasluži objavo vsdaj iz enega razloga. Ker bi - na primer - župan moral vsaj opozoriti visokošolsko ustanovo, da ni dobro, da se kot prejemnica plačila za tržno izveden in od občine naročen projekt, pojavi mentorica njegove soproge. Posebej zato, ker je šlo v naročenem projektu za (pred)šolsko vzgojo in je bil v skupini, ki je naročilo izvedla - na primer - tudi dekan iste fakultete, ki je sicer specialist za obveščevalne in podobne zadeve!? A je pravica vsakogar, da dela kar pač zna in hoče - našega Kranjčana pa je zmotilo tudi to, da je bila diploma soproge "zaklenjena" na zahtevo "moža" (gre za uradnico in bivšega župana)? Kaj je v njej takega, da je bila skrita javnosti? Prebrali smo jo in odgovor je: nič. Vsaj za nas ne.

Zgodba je primer delovanja sistema, ki to omogoča in prejšnje oblasti, ki je delovala na etični pogon in pogrnila, ko je iskala etiko pri sami sebi. Zato je treba take splete dogodkov, naključij, istih oseb ipd. samo opisati. Ne presojati, ker ni potrebno.