Kranj je bil s Hermino Krt najbližje, da dobimo županjo. Razočaranje je bilo veliko, kmalu je odšla iz politike. Alenka Bratušek je v Kranj priseljena, nesporno pa je največ dosegla v politiki: skoraj je že bila evropska komisarka, bila pa je predsednica vlade. Žal v Kranju ne zmore zbrati niti toliko glasov, da bi postala poslanka, njene stranke ni v mestnem svetu, če odštejemo satelitsko navezo z bivšim županom. Ja, najtežje je biti prerok doma, kajne?

Ministrica je bila ob osamosvojitvi Jožica Puhar, sicer pa vplivnih žensk v politiki Kranj ni imel in nima veliko. Ne smemo pozabiti, da je Nika Dolinar pomembna v "štabu" Janeza Janše, toda to je pač bolj strankarska naveza. V mestnem svetu skuša vidno vlogo igrati Barbara Gunčar, ki pa na županskih volitvah prav tako dvakrat ni zabeležila vidnejše podpore. Danes predstavljamo mlado Ano Štromajer,ki že dolgo ni več le "bivša punca Luke Mesca" ampak gradi svojo karirero tudi v domačem mestu. Tudi v drugih strankah je nekaj novih ženskih obrazov, kot svetnica je zaradi prestopanja sem ter tja zanimiva tudi Damjana Piškur (Več za Kranj), stalnica SDS je Saša Kristan, pri SD se je zopet vrnila v svet Nada Mihajlovič (podžupanja pri Bogataju).

Če se ozrete po domači ulici ali bloku: katero od kranjskih svetnic poznate? Na katero bi se obrnili, če bo treba kak lokalni problem hitro rešiti? To je politična praksa kjer so ženske navadno učinkovite bolj kot moški, ker so bolj pragmatične. Ana Štromajer je ena tistih, ki morajo pozornost šele zaslužiti, morajo se pojaviti z rešitvami, ne le s problemi.

Ženske v politiki že tako ali tako niso (kljub obveznim kvotam) močne in pomembne, da bi lahko prezrli tiste, ki to želijo biti. Ana Štromajer je taka ženska. Le pogumno, drage dame!