Če odmislimo lepe denarje za poletno gledališče v mestnem jedru, potem seveda pričakujemo, da bo vsak vikend vse poletje (in tudi vmes) Kranj imel kaj pokazati. In če k temu dodamo še, da smo imeli nekoč Kranjsko noč in Kranfest kot veselici, zdaj pa imamo programsko skrpucalo brez vonja in okusa, potem je čas za alarm.

Ljudje vse požremo. Tudi hvalisanje o razcvetu turizma. Kaj se dejansko poleti dogaja v Kranju takega, da bi privabili obiskovalca iz bližnje Ljubljane, nikar Celovca...? Kaj Kranj ponuja izvirnega in dobrega in svežega? Kako je sodelovanjem hiše Layer in Zavoda za turizem in kulturo? Kako je s povezovanjem med vsemi dejasvniki v mestu in širše? Kdo odloča, kaj bomo poslušali in videli in koliko za vse to zapravimo?

Odločitev, da namesto Kranfesta "ustvarimo" bolj kulturno in zahtevno ponudbo, je na mestu. Če bi to znali. Če bi imeli ljudi, ki obvladajo sceno, ki je drugod živahna, pri nas pa....Če bi bili izvirni in bi - na primer - v poletno gledališče morda povabili tiste, ki pritegnejo ali pa tiste, ki jih želimo predstaviti. Če bi vse skupaj imelo rep in glavo in zlasti: če bi ljudje sploh vedeli, zakaj take odločitve?!

Finance so problem, že slišimo odgovorne. In ne zanikamo mozaika drobnih dogodkov kot "konkurenco" veselici. A problem je v glavah: kaj plačujemo v mestu, ki želi biti - pomislite - evropska prestolnica kulture in ima poletno gledališče poleti - zaprto, prazno, brez programa ali pa nam pod "program" dodajo kar kuharijado na bližnjem vrtu. Bodo kuhali na odru, če je to del kulturnega ali zabavnega programa?

Čakamo odziv tistih, ki so za to odgovorni. In mislimo na leto 2020, ki bo imelo - če ne bo drugače ukazano - zopet poletje. In nas je strah: uničili smo Kranfest kot veselico, ker si ljudje zaslužijo boljše. In smo dobili.....sredinec....