Sloviti capo di tutti capi (vzor po družini Corleone) je letos odstrelil vse vidnejše trenerje mladih v NK Triglav. Pripeljal je nove, menjave so del športa. Problem pa je v tem, da so tudi odstreljeni nasledili - odstreljene. Ki jih je spodil isti možganski nogometni trust. Rezultat? Je viden in jasen: Triglav živi še od tistih, ki jih je v nogomet pripeljal izdelan sistem vzgoje mladih igralcev - Nogometna gorenjska akademija. Zato so v Kranj prišli brata Klemenčič (eden Domžale, drugi Bravo) iz Žirov, zato je za Triglav brcal Šturm (Mura) iz Železnikov, ki je letos oblekel dres slovenske reprezentance. Zato je iz Velesovega/Šenčurja prišel vratar Sorčan (danes Domžale) in mnogi, mnogi drugi. Niso vsi uspeli, a so jasno dokazali in pokazali, da je selekcija ključna. In zato je v Triglav hotel tudi trenutno eden najbolj nadarjenih mladih napadalcev Evrope - Celar iz Šenčurja (zdaj Roma).

Ker sem bil (in zato te vrstice nastajajo) s sodelavci (Robert Misja, Uroš Bučan, Rajko Korent in mnogi drugi) ustvarjalec sistema, ki je dal Sloveniji Iličića, Radosavljevića, Jokića in dosegel, da je veliki AC Milan prišel po Palibrka in Benedičiča, mi ni vseeno, kako mesarijo nekaj kar je nastajalo dolga leta. Tudi takrat so imeli v Domžalah več denarja, magnet je bila Olimpija in tudi Interblock - a smo večino otrok zadržali v Triglavu in osvajali naslove. Zlatko Zahović je velikokrat poudaril, da hodi po igralce v Kranj, ker jih znamo najti in uveljaviti.

Tale zapis je v bistvu poziv kranjski športni in nogometni javnosti, da ustavi uničevanje kranjskega nogometa katerega priče smo. Klubi kot Britof, Zarica in tudi Sava so blede slike nekoč ambicioznih sredin. Triglav je posrkal iz njih vse, a z njimi ni uspel nadaljevati sodelovanja, ki je bilo okvir NOGA. In tako so nekoč v prvi ligi brcali mladinci in dečki in kadeti Britofa, dečki Save in Zarice - danes nima Kranj razen Triglava nobene nogometne ekipe v prvi niti drugi ligi mladih (mladinci, kadeti) !?

Nočem kazati s prstom na krivce, a odgovorni so znani. Triglav se ni premaknil na tem področju niti milimeter naprej, zato pa je storil korake nazaj. Pod to se podpišem, ker sem NOGA s sodelavci ustvarjal dolga leta, zdaj pa je na poti uničenja. Tega ne pišem, ker hočem nazaj v Triglav ipd. kar bodo zlonamerni zaključili. To pišem, ker mi ni vseeno.

Miran Šubic, nekdanji direktor NK Triglav, soustvarjalec NOGA