Odgovore na vprašanje iz naslova je lahko zapisati: zato, ker v tej igri David premaga Goljata dokaj pogosto. Zato, ker v tem plesu milijonov in milijard revež (Triglav) premaga bogataša (Maribor). Zato, ker se v tej igri lahko zgodi vedno presenečenje, mnogo bolj pogosto kot v drugih športih in zato ljudje pridejo gledat in upajo, da bo šibkejši kos sili, da bo nagrajena srčnost proti bogastvu, da bo ....

Mar ni tako v življenju? Mar vsak dan ne želimo, da bi zmagali proti močnejšim, ne podlegli vnaprejšnjim zmagovalcem? Mar nogomet ne uči, da zmaguje kolektiv, skupina usklajenih ljudi z istim ciljem? Mar ni potrebno med seboj povezati različnih, da je na koncu nagrada - zmaga?

So ljudje, ki nogometa ne marajo. Prav. So ljudje, ki ga sovražijo. Prav. Smo pa ljudje, ki v njem vidimo igro, ki je podobna življenju. In vztrajanju. In trmi, če hočete. Triglav je v nekem obdobju zmagoval s trmo, ki pa je vedno potrebna za zmago. To je bilo geslo kluba: gorenjsko, izvirno, kranjsko. Nič zato, če so ga novi ljudje v klubu skrili v skladišče, na igrišču še vedno velja, da grez gorenjske trme ni zmag.

Trma ima tudi zaradi tega tako ime. Naš spletnik je začel iz nič. Trmasto smo vztrajali, skušali so nas uničiti, izbrisati. Ni šlo. V življenju trma prinaša veliko, če je le usmerjena k pravemu cilju. Kranj je prestolnica "trmastih Gorenjcev", kajne? Kranj naj bo športno mesto: trmasti naj bodo vsi, ki ga zastopajo. Kranj je trmasto preživel marsikaj, hude udarce tudi za šport, posebej nogomet.

Maribor je šola pripadnosti mestu, nogometu. Kranj je žal daleč od tega. A imamo trmo v sebi, da to dosežemo. Nogomet je lahko uspešen le in samo, če ga podprejo navijači, politika, gospodarstvo in mediji. V Mariboru je to praksa, v Kranju le želja.

Triglav v nogometu lahko premaga Maribor. In to nas trmasto navdaja s prepričanjem, da zmoremo.