Imamo Prešernov smenj = pride 10 000 (in več ljudi)

Imamo Kranfest = pride 30 000 ljudi (in več)

Česa nam torej manjka? Kje je možnost, da bi mesto napolnili z dogodki in posledično ljudmi? Pa pri tem ne zametujemo zelo spodbudnih prizadevanj, da oživijo manjša prizorišča, da gledamo film na prostem, uživamo v koncertu pod lipo ali....!

Manjka nam ena pomladna oziroma jesenska prireditev v slogu festivala. Manjka nam zimsko dogajanje v veselem decembru (oziroma nadgradnja). Pa bi že lahko rekli, da imamo v štirih letnih časih tudi štiri ustrezne dogodke. Ali vsaj poskusimo storiti kaj takega. Če je smenj etno+zabava+kultura naj bo julija veselica za vsakogar nekaj. In potem (smo pa le na Gorenjskem) še festival kranjske klobase z muziko, ki tja paše (junij ali oktober) v obliki mednarodnega dogodka in klobasanja malo drugače. Nekaj še lahko dodamo, kajne? Na primer: se lahko v Kranju srečajo slovenska mesta, slovenske mestne občine in vsaka pokaže, kaj jo odlikuje? Drug primer: lahko v Kranju na prostem priredimo največje srečanje talentov vseh vrst kar jih premore Slovenija?

Idej ne manjka. Kuliso imamo: lepo urejeno mesto, ni kaj. Le vsebine nima dovolj. Lokali so prazni, lokali ne živijo - ljudje pa z njimi ne. Samo celota to spreminja, samo povezava različnih dejavnikov prinaša tudi obisk. Turizem je postal trend: vsaka vas najde kaj posebnega. Ni hudič, da tudi mi ne bi bili zraven. Ne samo z veselico in klobaso, še s čem.

V soboto zvečer je Kranj pokal po šivih. Mnogi so prepričani, da bi bilo to lahko večkrat. Storiti je treba, da bo tako.