Kranj ima izredno bogato paleto različnih društev kjer se združujejo Srbi, Črnogorci, Makedonci. Imamo tudi dve društvi kjer negujejo albanski jezik, navade in običaje in kulturo Kosovcev, Albancev...Kranj ne beleži nacionalističnih izpadov čeprav seveda ne gre zatiskati oči pred vsemi negativnimi pojavi, ki lahko hitro naše mirno in urejeno mesto spremenijo v okolje kjer bo nestrpnost zamenjala vse dobro, kar nekemu mestu in okolju in državi prinaša pisana paleta kultur, jezikov, narodov....

Pritok tujcev s Kosova je dejstvo, o njem smo povprašali župana Kranja in takoj se je odzval. Jasno je, da je naloga države in njenih organov, izvajati zakone in predpise, ki zadevajo tako naše državljane kot tujce. Zato je prav, da o skoraj 100% večjem prilivu Kosovcev v Kranj letos spregovorimo in ugotovimo, zakaj se to dogaja in kaj to pomeni.

Pridne roke smo z juga "uvažali" dolga desetletja, da so gradile Kranj in kranjsko industrijo. Tudi zdaj je temu tako in v prihodnosti bo nesporno enako. Kajti - da si ne delamo utvar ali lažemo sebi - ti ljudje delajo tista dela, ki jih mnogi slovenski nezaposleni ne bi opravljali: pripeljejo se na smetarskem tovornjaku, na poletni vročini delajo na gradbiščih in tako naprej. Naša država jim daje dovoljenja, a od nje povsem upravičeno terjamo tudi odgovornost pri spoštovanju vseh predpisov in ustrezen nadzor nad celotnim dogajanjem, ki smo mu priče v našem mestu.

Ponosen sem, da se odlično razumem s sosedi v tem mestu. Pa so po nacionalnosti Bosanci, Črnogorci, Kosovci. Spoštujem njih in oni spoštujejo mene. Ponudim jim potico kot oni meni baklavo. Prav zaradi tega nočem in si ne želim, da kak odklon od tega spremeni naš vsakdan, našo strpnost in naše odnose. Kranj je prelepo mesto v prelepem okolju, da ne bi bili nanj ponosni vsi, ki tu živimo. A to ne odvezuje nikogar (pa naj je tu tisočletje ali pa en sam dan), da ne upošteva kje je in kakšna so tu pravila. Brez pravil smo samo čreda, divja horda, kajne?

Zakaj bi bilo "mire se vjen" (dobrodošel) slabo, "wellcome" pa dobro? Zakaj bi kričali "Šiptarje ven!", ko pa smo bili Slovenci tolikokrat priče poskusu, ko so nas skušali pregnati z naše zemlje?