Lahko se vam zdi, da so nori. Lahko ste proti tveganjem nekje v tujih skalah, gorah, ledu. Lahko ste se najvišje povzpeli na domačo češnjo. Lahko se požvižgate na podvige v gorah.

Težko pa ne sprejmete poguma. Težko je ne občudovati tiste, ki se vedno najprej preizkusijo sami proti sebi. Ker to pač ni fuzbal, ker to pač ni umetniški vtis, ampak je bilo in je predvsem garanje. V goro ne gre vsak, a če gre in vztraja in zmore in hoče, je garanje predpogoj.

Kranj je mesto kjer je alpinizem doma. Družina Štremfelj, pokojni Nejc Zaplotnik, mnogi mnogi drugi. Vsi so iz mesta na skali šli v skale in led, v gore. Proslavili so sebe in mesto. Je Kranj znal sprejeti to dejstvo, smo znali svojim junakom cepina, derez, karabinov dostojno pokazati, da so naši?

Trma ponavlja in spodbuja tiste, ki odločajo, da Kranj dobi NAGRADO NEJCA ZAPLOTNIKA za izjemne podvige mladih ljudi. Ker ponavadi delimo plakete in medalje in priznanja starejšim. Prav. A svet poganjajo mladi, tudi za Kranj to velja. Zato ob podvigih kot je zlati cepin alpinistu iz našega mesta, tako nagrado utemeljujemo kot - nujno. Da z njo pokažemo, da smo za mlade, za njihov pogum, za njihovo energijo.

Kranj na vrhovih sveta "stanuje" po zaslugi tistih, ki so iz našega mesta odšli tja. Nagrada za mlade, ki dosegajo vrhove v športu, kulturi,znanosti bi bila torej samo dokaz, da mladim v Kranju zaupamo, da bodo razvili mesto kot so dvignili sebe nad povprečje.

Čestitke, Aleš Česen, Kranj mora biti takim ljudem hvaležen. In to znati pokazati.