Plezanje je ljudem v teh krajih pod gorami v krvi. Morda zato, ker je za eno steno nova stena, nad previsom nov previs, nad vrhom nov vrh. Plezanje je šport, ki osvaja mlado generacijo - v Kranju, Sloveniji, širše. Zdaj imamo srebro z velikega tekmovanja in spoznanje, da so naša kranjska dekleta kar velesila. Čestitke še enkrat!

Trma ponavlja pobudo o Nagradi Nejca Zaplotnika kot priznanju mladim v Kranju za njihove dosežke. Ne le športne - v znanosti, kulturi, pri delu, študiju, pri dobrodelnosti, pri....čemerkoli, kar pač odstopa od povprečja, sili navzgor. Čim višje, to naj bo sporočilo mladim v vseh ozirih in vseh pomenih. Kajti ravno mladost je tista, ki zmore vedno še nekaj več. Zato pa je - mladost!

Zato je prav, da začnemo ceniti kar mladi v našem mestu zmorejo. Zato je prav, da opozorimo na to, da jih cenimo in spoštujemo trud, ambicije, uspehe. Kranj je mesto, ki nujno potrebuje zagon in zato je seveda čudovito, da naše dekle prinese kolajno v karateju ali pleza za srebro v steni. Kajti taki dosežki so navdih in obenem beg od ustaljene floskule, da "je vse brez veze" ipd. Ni res in ne sme biti res, dokler imamo našo mladost.

Prav je, da smo ob uspehih vzneseni kot Kramplovi na Golniku. Prav je, da ob tem pomislimo na vse, ki dajejo vse od sebe pa morda ne osvajajo kolajn. Prav je, da Kranj svojo mladost začne ceniti in ji dajati spodbudo. Kajti doživeti zmago mladosti, se napajati z energijo mladosti in biti mlad po srcu, si želimo vsi. Kranj ima mladost v sebi, a mora to dokazovati vsak dan vsem in na vse načine.

Nekoč sem pri profesoru Ažmanu v kranjski gimnaziji dobil nalogo, da "napiši kaj o mladosti in športu". In sem napisal: "Šport je mladost, mladost je šport!" In sem dobil petko. Ker jih ni bilo veliko, sem si jo toliko bolj zapomnil. Morda misel ni izvirna, še manj (samo) moja, je pa resnična. Še danes. Prav danes!