Kranj pozdravlja "glavarja" (glavarko), novega prvega človeka nove pokrajine Gorenjke! Radost je na Vrhniki, veseli so v Logatcu, rajajo v Podkorenu in na Triglav nesejo zastavo nove pokrajine .... Uraden pozdrav je "kvaje ejga" in himna ima naslov "Ohrnija je čarovnija!" Strumno naši protokolarni stzražarji stojijo, pripravljen je častni vod za pozdrav....ljudstvo je vzhičeno: tisočletne sanje so uresničene in imamo jo, pokrajino. Našo, gorenjsko, večjo kot smo kdajkoli pričakovali!

Gorenjska seveda terja zdaj vodilno vlogo v državi. Halooo, kje je Bled? Kje živi Janja Garnbret? Kdo lahko sreča Alenko Bratušek na Šmarjetni? Še je takih superlativov in zato: živela samostojna in nova in močna Gorenjska!

Po dramatični zmagi na volitvah kjer je na koncu po maši prišla glasovat celotna vas Podblica, je novi predsednik Gorenjske že prisegel in se sprehodil po kranjski tržnici med tremi ljudmi. Nato je sledila še maša za (ožjo) domovino, borci pa so simbolično odnesli venec v Dražgoše - gorenjske Termopile. In že je znan tudi politični vrh pokrajine z volilnimi presenečenji: predsednik Slovenije je postal Jelko Gros, ki je za nekaj glasov premagal vso konkurenco: "Važen je zalet in odriv, vetrna izravnava mi je prinesla zmago. Logično je, da zdaj še ne bom preveč sprejemal čestitk, je še druga serija!" je dejal preden so mu pojasnili, da je veter odnesel drugo serijo. Politiki, tisti poklicni, po vrsti izjavljajo, da se bodo vrnili v gospodarstvo, ki potrebuje take kadre kot Bled obvoznico.

Rajanje po ulicah in na vršacih se bo nadaljevalo, na Vrhniki se je v tečaj pristne gorenjščine vpisalo 98,9% prebivalcev! Podobno je v Kranju, a iz drugih razlogov. Prihodnji teden je na vrsti simpozij "Sava zdaj gor teče!" v slavo in čast izbojevani pokrajini. Zunanja ministrica Špela Pretnar (zaradi zmage v sodnem sporu nad prej skupnim šefom diplomacije), je za prvi obisk izbrala Štajersko kjer jo bo sprejel predsednik oziroma glavar Zlatko Zahović....

Živela Gorenjska, živela ohrnija in foušija - besedi se bosta na Gorenjskem pisali z veliko začetnico!