"Lončkarji" so zaradi lončarjenja prebivalci Bitenj? Lahko, ni nujno. A brez Janka Proja, rojaka s posluhom za krajevno zgodovino in tradicijo, se o tem ne bi mogli pogovarjati. On pa seveda o svojem kraju marsikaj ve, raziskuje. Da se mu le da, bo rekel marsikdo. Ja, tradicija je zanimiva, zgodovina je poučna, ampak: ali imamo za vse to sploh še čas, ko pa je toliko drugega pogojenega s tempom vsakdana?

Kako je nastalo ime Primskovo? "Prim kou!" je ena od razlag, ker naj bi v tem predmestju Kranja živeli sila na "aufbiks" naravnani ljudje, ki so hitro pograbili kol in ....Ali pa je razlaga drugačna: "Prim skavo!" je bil že kamen v rokah, če se je bilo treba spopasti za dobro ime in čast kakega dekleta. Pa je v Stražišču poučno in pametno in lepo komu reči "sitar"? Še bi lahko naštevali zgodbice iz resnične in bolj domišljijske zgodovine.

Kaj nas odlikuje kot Kranjčane? Kaj je naša stična točka? Kaj smo pokazali in dokazali skozi zgodovino? Preprosto rešitev imamo: trma! Naša, gorenjska in kranjska in sploh človeška lastnost, ki je navadno dobra, drugače pa lahko vodi tudi v svojre nasprotje. Trmasto vztrajati = to je lepo in dobro v športu, kulturi, podjetništvu - povsod. Kadar vztrajaš, da dosežeš nekaj več, nekaj boljšega.

Trmo, ki jo berete, so mnogi skušali zatreti. Preprosto zato, ker trmasto prinaša drugačnost v medijski prostor Kranja in okolice. Mi poiščemo marsikaj in pišemo o marsičem kar je značilno samo za nas, za naš medij. Trma bi bila lahko lastnost, ki bi jo kranjski šport, kranjska kultura, kranjsko okolje imelo in prevzelo (če je že ni) za svojo. "Trmasti Gorenjci" je itak že uveljavljena oznaka, Kranj pa ima trmatorje, ki pišemo trmo, ker smo - trmasti.