Spodaj podpisani ima po zaslugi slikarja, žal pokojnega Iveta Šubica, približno prerdstavo od kod izvira naš rod. Slikariz Poljanske doline (tam Šubicev res kar mrgoli) je na škofjeloškem gradu brskal po starih knjigah in...Sem zato bolj ali manj srečen? Sem zato več ali manj vreden?

Helena Blagne ni Jelena Blagnetić, če poenostavim. Pa vem, da bo marsikdo še vedno rekel "pusti to, ona je ta južna, ta spodna, skriva to poreklo...." Medij(i) so jo prignali tako daleč, da si pri njeni odvetnici vsakdo lahko ogleda kopijo rojstnega lista. Ki je bil vsaj enkrat v zgodovini že usoden: če ni bil ustrezen za nacistično oblast, so te skurili....Kam drsimo danes v demokratični državi Sloveniji? Bo zopet lahko kdo (pa čeprav bolj ali manj enostranski medij) nekoga prisilil, da javno dokazuje, da je naš, da je slovenskega rodu.

Kaj bi bilo, če bi bila Jelena Blagnetić z Jesenic srbskega ipd. rodu? Bi bila manj dobra pevka, manj sposobna zvezdnica estrade? In še tole: kaj bi bilo, če bi bila švicarskega, ameriškega rodu? Bi bila potem tudi primorana, da svoj rojstni list javno pokaže, da se opere "krivde"? Protestioram proti temu, da se okoli mene to dogaja. Zanimivo: mediji niso pograbili novice, da naša Gorenjka z Jesenic javno razkazuje rojstni list, da bi utišala čveke, natolcevanja...? Ker njej pač ni lahko, da ji za hrbtom šepetajo, da izvira od....Tragika ikone naše estrade je grozljiva slika slovenske družbe, naše plehkosti in naše zaplankanosti. Kajti isti medij, ki perfidno namiguje na poreklo HB, vsak dan piše, kako Slovenci neprestano goljufamo, krademo, lažemo....drug drugemu!?

Helena Blagne je v stiski medijskega primeža ravnala kot je. Čakam, da se zgane vsaj varuh človekovih pravic in obsodi to, kar je pač sama ocenila, da mora storiti. Kajti danes je to naredila ona, jutri bodo od mene terjali, da "se izkažem"!? In potem tudi od tebe, nas vseh!

Sram me je, da sem to doživel. Sram me je, da sem del scene, ki je to povzročila. Sram me je, da sem pri tem bolj ali manj sam.