Najprej je treba vedeti, kdo prodaja: Slovenci. Mi. Tudi v Kranju.

Potem je treba vedeti kdo (tudi) kupuje: tujci = Američani Savo, Egipčani Iskraemeco, Srbi banko.

Potem so tu dejstva: Goodyear je bil pričakan kot tisti, ki bo uničil Savo. Zdaj se bo širil, izdeluje in prodaja tisto, kar mu je prodala slovenska ekipa Save, ki je potem svoje podjetje uničila, da je pristalo v državni lasti. Egipčani da bodo delali števce? Ni šanse, so rekli mnogi v Kranju. Zdaj jih delajo uspešno, a najprej je bilo treba priti z denarjem kot Američani. In zdaj so se odločili v Kranju kupiti še luksuzno lokacijo za gradnjo stanovanj. Srbi bodo banko uničili, ukinili ali kaj? Ne, zdaj pravijo, da bo večja in kujejo dobičke. Njena prodaja sovpada z idejo Bohoričev&Piskernikov&Kavčičev o tem, da bodo vladali Sloveniji. Z denarjem, kapitalom. Tudi z 200 milijoni, ki so jih prinesli Američani.

Svet je globalna vas, mi pa lahko jamramo o tujcih to in ono, mnogokrat upravičeno. Le nečesa ne smemo nikoli pozabiti: da so prišli oni kot kupci, smo odgovorni mi, prodajalci. Tudi v Kranju. Trma zato pričakuje, da bo naš župan, nekdaj poslovnež, te tujce (ki poganjajo korenine v našem mestu) znal bolje vključiti v utrip mesta. Zakaj ne bi nastal "klub" tistih, ki v Kranju vlagajo ali zgolj živijo in so za naš razvoj pomembni. Tisoče delovnih mest zdaj jamči tuj kapital tujih lastnikov. Banka je v tuji lasti, a kdaj je naša Gorenjska banka bila kaj - kranjska?

Denar ne smrdi, pravijo. Denar je plaha ptica, trdijo. Kranj mora biti odprt do vseh, ki k nam prihajajo. Klub "Dobrodošli" za vse tujce, ki prinašajo napredek, je lahko priložnost, da se bolje spoznamo. In za to v tej globalni vasi, kot rečemo svetu, gre.