Za higieno gre. Pa pometajmo za uvod pred lastnim pragom (ne prvič): verjamemo, da je bilo razočaranje veliko, ko so skrbniki javnega denarja iz Več za Kranj dobili javen dokument o tem, kako plačuje župan svojega svetovalca (z zneski in členi pogodbe). Ker so bili prepričani, da bodo našli nekaj drugega - Trmo. Slednja je motnja, trmasto najde marsikaj kar je v slogu "Več zase in manj za Kranj". In seveda ni treba bežati od resnice o tem, da smo si vsi pač bolj ali manj simpatični, da smo vsi tako ali drugače v tem Kranju, Sloveniji povezani. In da eni drugim stanujemo v želodcih, kot pravimo. In res ne bi nikdar očitali (prejšnjemu) županu izbora njegovih svetovalcev: saj je rezultat znan in slab. Njihovi nasveti so ga pripeljali do tega, da zdaj (prosto po Trumpu) "lovi čarovnice". In ima do tega vso pravico.

Ali pa je imel pravico, da je v upravnem odboru fundacije dobrotnika gledal svojega strankinega funkcionarja, prepuščamo morali in etiki (brez kodeksa). Ali je bilo prav in je prav, da isti podjetnik in politični funkcionar in direktor in član uprave fundacije in....iz pipe, ki se ji reče proračunska blagajna, pije leta in leta, naj presojajo drugi.

Česa ljudje ne maramo? Hinavcev. Tistih, ki ne zmorejo odkritega obnašanja in za povrh navadno napake pri drugih vidijo, svoje pozabijo. Svinjarija je torej, če tat vpije, da naj primejo tatu. Kjati tu ne gre za pike in vejice in tolmačenje paragrafov ipd., gre za človeško lastnost, za značaj. Tako početje mestnega politika je seveda jasno sporočilo: zato nisem uspel v Kranju narediti praktično nič od obljubljenega in zato je moja stranka pogorela na volitvah in zato zdaj morajo nasledniki nositi posledice mojih odločitev. Je potem čudno, če je "svojega človeka" namestil še v upravo fundacije?

Ponovimo naše izhodišče: vsak župan (ali direktor podjetja ali predsednik vlade) se oboroži s svojimi ljudmi kot se je Boštjan Trilar od 2014-2018 in se Matjaž Rakovec lahko štiri leta pozneje. Legitimnost temu daje rezultat na volitvah. Samo v kranjski zgodbi je nekdo pozabil, da ni več župan. Da ne podpisuje sumljivih pogodb ampak drugi zdaj to rešujejo. A prej ali slej, bomo tudi njega vprašali, kdo bo to plačal! Svinjarija bo, če se bo odgovorni temu izognil.