Naša država premore zanimivost, ki nas v Kranju lahko nekaj stane: začetek decembra prinese zmago novemu županu Matjažu Rakovcu, sredi meseca svečano priseže, a nima v rokah žiga, ki ga skoraj tri tedne po voliutvah lahko uporablja stari župan Boštjan Trilar, ki - med drugim - podpiše slovito pogodbo za nekaj milijonov o urejanju zelenic. Torej v času, ko ni bil več župan in je bil še župan. Zdaj je država to pogodbo in njene posledice natovorila na grbo nove oblasti. Kakšna bo cena, bomo zvedeli.

Ali je staremu županu (avtorju kodeksa etičnega ravnanja kranjskih politikov) ta pogodba bila nujna? No, zelenice decembra niso ravno prva skrb, a je "predigra" bila očitno ključna podlaga: v postopkih je najcenejši ponudnik storitev odpadel, ponudil pa urejeno zelenje za 240 000!? Okoliščine, kako je bil izločen, kako je rasla cena do 500 000 ipd. , je država razčlenila in odločila dokončno: sporno, nezakonito, vprašljivo ipd.

Zakaj je pri nas dovoljeno, da novi župan dejansko doživi "vmesni čas" prejšnjega župana, je vprašanje za pravnike. Ampak: kakšen motiv je imel Boštjan Trilar, da je podpisoval kar je podpisoval (zelenice niso edina taka zgodba, žal), bo sedanji mestni svetnik povedal zagotovo prej ali slej. In seveda: nič ga ne proglašamo za krivca vnaprej - to je posredno storila država!

Se bo Matjaž Rakovec decembra 2022 zagnal v podpisovanje pogodb, ki jih prej ni uspel podpisati in žigosati in....? Seveda: če ne bo ponovil mandata in bo moral občino predati nasledniku. Potem se nismo ničesar naučili. Potem bomo ponovili namigovanja na slabe namene, če z nogo med vrati še obremeniš naslednika s pogodbami, zneski? Morala? Etika? Politična transparentnost?

Kaj bo novi župan storil na tem področju, še ne vemo. Prej ali slej bo znano, kaj je ugotovila notranja preiskava. Trma je do zdaj edina opozorila na zgodbo, ki je žal slaba posetnica Kranja. In zato je seveda mogoče politično tolči tega ali onega, preusmerjati pozornost in vpiti "držite tatu!" Vse to ne more spremeniti "vmesnega časa" iz decembra 2018. In vmesni čas bo imel ceno.