Trma je v Kranju "faktor": ko smo objavili razbitino, ki je kljub opozorilom redarjem in komunalcem še lep čas stala ob igrišču v Čirčah, je v enem dnevu ni bilo več. Zasluga Trme? Ne, občana G., ki je vse začel in pognal in dejansko zmagal.Kadar povzročimo tako reakcijo, nam je vseeno, kdo je kaj naredil - samo, da je. Učinek za okolje je na dlani: razbitine ni več, uredili smo to z objavo na Trmi...

Se preveč hvalimo? Si pripenjamo zasluge, ki niso naše? Občan G. se je obrnil na nas in mi smo storili svoje. Ne prvič. Zato ljudje Trmo berete, spremljate. Zato je komu v nadlego. Zato nas skušajo utišati in nas uničiti. Trma pa ima posluh za vsakogar: tudi za razbitino v Čirčah. Tudi za problem občana G., ki nas obvesti in v tem je naša moč.

Zmotno je prepričanje ali vtis, da Trma išče "veliki plen", da se ukvarjamo s temi ali onimi namenoma. Ne, vozilo ob igrišču je za nas iste teže kot "trilerizmi" vseh vrst. Ki jih res ne manjka, ki so res lahko še vroče teme. Trma je močna zaradi tega, ker zmore premakniti avto, ki moti občane. Trma je močna, ker ne klone pred vsakim politikom, močnim in vplivnim direktorjem ipd. Velike teme so male teme.

Če smo tokrat sledili občanu G., se je že oglasil občan B. (podatke seveda hranimo, ne izpostavljamo pa jih, ker jim v njihovem okolju želimo mir). In se bo še kdo. Ker je Kranj utripajoče mesto kjer nihče ni nedotakljiv. Če obstoječa oblast doživi kritiko, prav: še vsaka jo je. In kdor misli, da je mogoče ob tem lepo "drmati Kranj v zakulisju", se moti. Ker Trma Kranj drma javno in brez slepomišenja.

Ljudje smo na kritiko občutljivi, tudi nam ni vedno všeč, ko nas dajejo na pranger: branimo se in tako je prav. A da bi skušali kritiko negirati, jo preprečiti - to pa ne: brez nje tudi Trme ne bi bilo. Pišite nam, kje so razbitine našega mesta. Opozorite nas, kje ga kdo lomi (pa čeprav ga lomi Trma). Potem nas bo bralo še več Kranjčank in Kranjčanov. Za to gre.