41 milijonov evrov je Gorenjska gradbena družba iz Kranja zaslužila s posli kjer je prejela proračunski denar. Pošteno: za vsem so pogodbe, za vsem opravljena dela. Resnica: domala vsaka večja občina ima hišnega gradbinca, ki tam dela veliko.

A za 13 000 000 milijonov poslov dvomimo, da sodijo v to zgodbo. 5,5 milijona je že gotovo dejstvo, 7,5 pa še ne. Bo hišni gradbinec mahal s Trilarjevo pogodbo in terjal od nas "nadomestilo"? Možno, ampak cena ne bo niti približno enaka oceni, da je "nekdo" nekje nekako pobasal milijon v Stražišču! Pobasal=dobil kot dobiček pri partnerstvu, ki ga je mestna politika potrdila, da bi prejšnji sklic in prejšnji župan imela vsaj "kaj za pokazat" kot nam je nekoč rekla svetnica. Se spomnite, da je svet pregrešno drago telovadnico najprej zavrnil in potem potrdil, ker je bilo lobiranje za glasove uspešno?

Zdaj ima sedanji mestni svet in sedanji župan nalogo. Slediti nadzornemu odboru občine (prejšnji sklic),ki je naložil županu, da ne sklepa pogodb, če je ponudnik en sam (in isti v obeh primerih)? Slediti dejstvu, da gradbenega dovoljenja glede na možne pritožbe še dolgo ne bo? Slediti dejstvu, da gre lahko za spor z gradbincem, ki se prepira za posle od Kravank do Kranja?

Za to smo vas izvolili: da odločite, kaj je za Kranj dobro. In ne verjamete vsemu kar nekdo "servira", da potem - profitira. Če bo kranjski hišni gradbinec pri tem zares spornem poslu vztrajal in želel ekstraprofit, ki mu ga omogoča, je to samo dokaz, da je morda kdo kje kdaj "na neznanem kraju in na neznan način" unovčil razplet, ki gradbincu tak izid omogoča?

Verjamemo, da imamo boljšo oblast od prejšnje. A bo to morala dokazati z dejanji. Žagarca je preizkusni kamen. Če pomislimo, kako vzneseno se je hvalil prejšnji župan ob podpisu pogodbe in vemo, da niti gradbenega dovoljenja ni imel, nam gre na jok. Je res mogoče, da bleferji postanejo akterji našega vsakdana?