Zgodba o zaposlitvi kranjske političarke v dveh ustanovah o katerih kot mestna svetnica soodloča, je poučna. Izvedena sta bila dva zakonita razpisa kjer je Irena Dolenc premagala skupaj 130 pritikandidatk in kandidatov, eden gor ali dol. To so dejstva, vse ostale okoliščine si vsakdo razlaga lahko sam.

Zelo značilen pa je odgovor predsednice NSi, da je njena zaposlitev njena zasebna zadeva. Ohoho: zdaj pa hitro po metlo in pometajmo zopet pred svojim pragom. Gospa svetnica je hitro (pre)sodila o "zaposlitvi" spodaj podpisanega in izražala dvome. Da ne pišem o tem, kako so se me lotili politiki iz Več za Kranj. Sem protestiral, sem pogodbo svetovalca označil za "zasebno"!? Ne, objavil sem vse podrobnosti. In številke o bajnih plačilih, ki gredo "tja do 100 000 evrov" ipd. s čimer je politika "hranila javnost". Sem se pritoževal? Ne, ker sem - kakorkoli že to zveni - javna osebnost. Ker pišem javno in delujem javno, je javna moja "plača" (pustim ob strani manipulacije in namige in podtikanja in še kaj) in tudi, kaj delam. Poudarjam: tu pa imam mirno vest kot Irena Dolenc.

Vendar predsednica politične stranke katere predsednik brska po okoliščinah zaposlitve domnevne znanke (ali intimne prijateljice, če hočete) predsednika vlade, živi v zmoti. Njena zaposlitev v zasebnem sektorju je lahko zasebna stvar (če ji pri tem ne pomaga politika). V javnem sektorju in to v občini kjer o tem sektorju stalno soodloča pa je to težko ali nemogoče. Je res nepomembno, da je pri prvi zaposlitvi v svetu zavoda (nadzor direktorice) sedela njena najbolj tesna strankarska sodelavka? Je res nepomembno, da je dobila službo v drugi ustanovi po (to pravico ima!!!) odločitvi ravnatelja, ki jo pač pozna opd.?

Pa recimo da je tako. Pa recimo, da je logično in nepovezano, da partnerka bivšega župana in zdaj mestnega svetnika Več za Kranj diplomira pri isti osebi, ki v tem časi služi podjetniško z MO Kranj! Ni pa naključje, da sem bil povabljen k sodelovanju jaz sam. A ne zato, ker bi dal glas za koalicijo ali bil proti, pa ne zato, ker bi bil član katerekoli stranke od 1991 dalje, pa ne zato, ker bi bil osebno z njim povezan ampak zato, ker je ocenil, da sem lahko koristen. Ali je to res, ali ne, bo povedal on, ko se pogodba izteče. Zato glede tega tako mirno spim.

Do službe, pogodbe, denarja ljudje pridemo na različne načine. Spimo pa ne vsi enako.

Miran Šubic, javna osebnost