Ste vedeli, da je v slabih desetih letih iz naših žepov šlo v zasebna podjetja okoli milijon evrov za to, da smo kaj zvedeli o sebi. Ali: da so uspešno "likali novice" o županu, strankah, oblastnikih, uspehih. Pa poglejmo: Gorenjski glas je v tem času od MO Kranj prejel neverjetnih 582 000 evrov, Radio Kranj 273 000 evrov, Teletv /Gtv pa 110 000 evrov. Za kaj? Zato, da poročajo o Kranju!? Halo: koliko pa je prejel potem Dnevnik, Delo,TV in Radio Slovenija? Drobiž za kak oglas, a lokalne medije se plačuje, mastno plačuje. In tako ni problema, da je župan vedno "v sliki", da dobijo košček slave svetniki in svetnice, da je resnica pač taka kot jo - plačaš.

Medijska scena je v Kranju podobna drugim občinam. Ko včasih pridem na novoletno srečanje novinarjev z županom in oblastjo, mi gre na bruhanje, ko tam zagledam obveznega možakarja v drap balonarju in hihitajočo se starejšo damo. Onadva sta namreč direktorja lokalnih medijev. Če jima dodam sluzavi zakonski par z močjo kamere, je slika popolna. Vsi ti ljudje lezejo v ... oblasti, oblast pa njim in za to jim še plačuje. Ne: plačujemo mi. Milijon evrov za samohvalo, samoreklamo, samopromocijo. Trdne pogodbe, kakšna kriza neki - v te stroške se ne posega.

Vedno se človek ne more izogniti lokalnim povezavam, odnosom, nihče ni "objektiven 100%", še manj nepristranski. Toda: kaj imamo davkoplačevalci od te zlikane podobe novic in ljudi, ki v njih nastopajo? Vedno slabšo, vedno manj nadzorovano in vedno bolj nesposobno oblast. Ni pomembno kakšne barve, niso pomembna niti imena in priimki. Vse skupaj je preprosto lokalna scena kjer si politika in mestno uradništvo plačuje medijsko "slavo"! No, tudi to je bilo vodilo za nastanek Trme. Morda nas bo tudi kdaj kaj plačal, morda bomo objavljali reklame. Ne bomo pa likali resnice ali se pustili kupiti. Prazna obljuba? Mogoče res, zato vedno in povsod upam na glas povedati: ko se bo to zgodilo, nas ne kliknite nikoli več.

Do takrat je Trma Kranju prijazna: trmasta, izvirna, zastonj. In nikomur prodana.