Včasih človek doživi delovanje naše oblasti pred nosom. Vsak dan gleda, kako se korupcija, sila kapitala in še kaj zajeda v oblast in jo premaguje. Vrbanov travnik v Zgornjem Bitnju je šolski primer. Nič se ne bi zgodilo, če ne bi domačin zavohal denar - od pokojne kmetice kupil zemljo za drobiž in začel akcijo, ki je v Bitnje pripeljala slovitega šefa za prostor za časa prejšnjega županovanja Mohorja Bogataja. Lepega jutra je bil opažen na travniku Franc Nadižar. Ki je bil zjutraj svetovalec in alfa in omega za prostor v Kranju, popoldne pa šef privatne firme, ki se je ukvarjala (uganili ste) z načrtovanjem prostora - v Kranju. Šele država ga je nagnala z občine, med tem pa je s podrejenimi ustvaril tudi "zazidljive parcele" na Vrbanovem travniku. Danes ga ni na spregled, da mu damo škornje in hajd v vodo...A ni bil sam: na koncu je podlegla tudi upravna enota, ki izdaja gradbena dovoljenja in ga. Olga Jambrek (takratna direktorica) je osebno prišla v Bitnje ter zaključila vsaj eno: dve hiši smo morali dovoliti, naprej ne več! In zakaj dve? Zato, ker je dovoljenja in soglasja "požegnal" strokovno državni uradnik Urban Ilc (Agencija za okolje RS, Kranj). On, ki bi moral vedeti, kaj se dogaja v naravi še danes trdi, da je bilo vse "po regelcih". Posilstvo moje vasi se je zgodilo, hiši stojita. Prazni, ker kupci za zdaj pogleda na jezero očitno nočejo.

Kaj je bistvo vsega? To, da je kljub neštetim pripombam Nadižar/Mohorjeva sprega travnik spremenila v zazidljiv. Pa čeprav desetletja tam nastaja jezero. In danes se nam smilijo tisti, ki bodo tam stanovali. Prej ali slej. Oni so najbolj "nategnjeni". In kaj se je zgodilo vmes? Vmes smo izgubili zaupanje v državo, občino, stroko. Kajti v tem primeru ni manjkalo ovinkarjenja med paragrafi, da se je lahko ugodilo kapitalu. Kakšna bo študija o vodni ogroženosti, če jo plača tisti, ki želi graditi? V študiji tako lepo piše, da je vse v redu.

Danes je 6.11.2012. Končno dejanje te tragikomedije se je zgodilo. Ker je vse v redu, lahko do hišnih vrat pridete v gumijastih škornjih in s čolnom. Nadižar, Bogataj, Ilc, Jambrekova ipd. itd. - bi vi stanovali tukaj?