Analize so čudovita zadeva, nekako kot študije. Slednje so navadno v prid tistega, ki jih plača. Kaj pa če gre za brezplačne umotvore? Tudi tam je treba sati svojim izdelkom čim večjo vrednost - na primer, da citiraš znane filozofe, politike, legende. Če pišeš o nogometu, potem ti prav pride klubska legenda Triglava, Đoko. Ker je legenda Triglava (in nič hudega, če si ga še do včeraj malo zaničeval...), ker je starosta kranjskega nogometa (in nič narobe, če si ga še včeraj gledal kot tujca in mu to tudi pokazal).

In če si že Đokota "posvojil" v analitičnem smislu, je treba še malo namigniti na sindrome - tudi na Gorenjskem jih ne manjka, kajne? Eden je posebno nevaren: da pljuvaš svoje naslednike kot - na primer - Brane Oblak javno pljuva Srečka Katanca! In na Gorenjskem bojda ne manjka tudi takih... Morda res in sram naj jih bo: če so se pospravili od nekod (iz kluba in športa in od kjerkoli) naj bodo lepo tiho in pustijo svojim naslednikom delati, ustvarjati in dokazovati, da s(m)o nesposobni odšli in "ta pravi" ostali.

Nekoč sem začel z modelom nogometne šole, ki svoje rezultate lahko preveri v knjižici "Zgodovina NZS" kjer so vsi rezultati vseh ekip v slovenskem prostoru. Potem sem začel s konceptom, da zapraviš kolikor porabiš in zdaj je to splošno pravilo v nogometu in še kje. Potem so drugi začeli in sam razvil najbolj brano spletno stran v slovenskem nogometu, ko je šlo za klube. In se spomnil gorenjske nogometne šole Rožle, programa za iskanje talentov Futura in to ujel v Nogometno gorenjsko akademijo NOGA. Vmes smo dva mlada fanta prodali v AC Milan, se uvrstili v prvo ligo in osvojili sedmo mesto v prvi sezoni. Klub ni imel centa dolga. Priznam, vse skupaj ni bilo nič posebnega ob napakah, ki so ob vsem tem nastajale. Priznam, da sem na koncu odšel, ker nisem videl razvoja nogometa v okolju, ki mladino prepušča drogi in ne žogi.

Potem sem doživel, da me na skupščino mojega kluba kot aktualnega predsednika niso povabili. Potem sem doživel, da so mi odrekli članstvo v istem klubu. Potem se je zgodilo, da je isti klub izpadel v drugo ligo na sramoten način (eden najboljših igralcev je odšel na dopust namesto na tekmo, odgovorni pa so se lagali navijačem). Potem sem doživel, da mi na spletni strani, ki sem jo sam dobesedno razvil in delal, niso dovolili več sodelovati niti kot bralcu in navijaču. Potem sem doživel, da je marsikdo pozabil pozdraviti, ko me je srečal, prej pa mi je lezel v ... Potem...

Ko mačku na rep stopiš, zacvili. In sem on citiranju Đokotovih legendarnih modrosti ter primerjavi z Branetom Oblakom in pljuvanjem po naslednikih za trenutek začutil prizadetost. Trenutek. En sam trenutek: kajti ključno se ni zgodilo. Se ne more zgoditi. Da bi namreč taki, ki v športu in življenju ne zmorejo poštenega boja, ki ne poznajo demokracije in jim je tuj pogled iz oči v oči, bili nasledniki. Le česa pa? Le koga pa? Nekoč sem enemu takih rekel (in ni mi žal), da je on v spopadu tisti, ki za fronto lupi krompir, mene pa ciljajo krogle. Da bi bili taki nasledniki? Lahko, a ne moji. Ne v mojem klubu, mojem konceptu, mojem razmišljanju, mojem delu.

Tole sem namenoma napisal, da bi fantje ne imeli več polnih hlač od strahu. Kajti bati se sence nekoga je res strahopetno. Spraševati ljudi po klubu, kdo z mano pije kavo ipd., je smešno. In zato tudi gre, za smeh, za dobro voljo. Smejem se in sem dobre volje, ko moram našteti tisto novo, tisto izvirno, tisto posebno kar počenjajo tisti, ki jih je strah kritike in občutka "nasledstva"! Naj vam pomagam, kaj novega so pogruntali! Aja, saj sem že napisal. V odstavku z okrepljenimi črkami. Prave novosti pravih ljudi, nedvomno.

Ni pomembno, kakšna očala imaš. Pomembno je kaj vidiš skoznje. In še bolj pomembno je, da ti pogled ne zamegli občutek, da si samo zamenjal gospodarja in zato skozi očala vidiš drugače.

Naj me življenje varuje slehernega naslednika take vrste in še bolj tega, da bi bil sam naslednik takim primerkom. Sem raje svoj. Četudi nimam prav, kot Brane Oblak. Zato ne menjam ne prijateljev, ne klubov, ne prepričanj, ničesar. In zato sem brez naslednikov. Sram naj me bo!

ps LE KAKŠEN BI BIL TALE PROSTI SPIS, ČE NE BI CITIRAL NAŠEGA ĐOKOTA: "DAJ JIM DVE OVCI ČUVAT, ŠTIRI BODO IZGUBILI!"