Včasih je bilo preprosto: če je koga kam tiščalo, je popljuval vsaj v nogometu uničevalca, dežurnega krivca, samopašneža in nesposobneža. V tistem času je Triglav na koncu postal prvoligaš, osvajal je naslove pri mladih in se uveljavil z mednarodnimi prestopi. Preverjeno - z dejstvi, podatki, številkami.

Pa ne, da bi padli v zgodbo "včasih je bilo tako lepo...", Triglav se je točno pred desetimi leti začel pobirati iz prepada, začel je z ničle. Leta 2011 je po letih vzpona doživel "ne" od lokalne politike, od lastne občine. Razvojni "stop" je bil podkrepljen z dejstvom, da gospodarstvo z nogometom ne živi.

Novo vodstvo je zamenjalo znak kluba (!!!), dvignilo članarine, uvedlo cenzuro in selekcijo pri tem, kdo je lahko član kluba! Marketing se je kadrovsko okrepil kar je odlično, a za člansko ekipo zmanjka za kosilo v Murski Soboti!? Odgovornost je zabrisana, ker se potem da skriti manipulacije z igralci (dogodek z Doba in odsotnost nesojenega kapetana na kvalifikacijski tekmi) kjer tisti najbolj pripadni postanejo odvečni (Burgar, Dolžan ipd.). Koncept se tako po potrebi spremeni, vsak vzame svoj del oblasti v roke, predsednik pa svojo nogometno vsebino pojasni s tem, da je nekoč treniral z Zahovićem....

Odstop članskega trenerja se je zgodil po treh letih, Triglav pa lahko vodijo lastni trenerji Kužnik, Misja, Langus, Bučan, na Gorenjskem jih ne manjka s PRO licenco. Ni jih veliko, ki bi se lotili projekta obstanka v ligi s kadrovsko dediščino športnega direktorja, ki je nekoč trpel v senci, zdaj pa mu je mučno na soncu. Pametovanja brez odločitev pa se v športu hitro najedo vsi tisti, ki se dnevno morajo odločati. Tak kadrovski prerez pa je jasno opozorilo, kaj se dogaja: Triglav je od leta 2003 naprej rasel in se razvijal, ker je bil notranje enoten. Diktatura ali demokracija? V športu velja le in zgolj učinek. Znak kluba lahko zamenjaš, znanja in izkušenj pa kupiti ne moreš. Hrbtenice pa se ne zamenjati, ne kupiti ne da. Ko je članska ekipa bila vse manj Triglavova in vse bolj "one man band", se je začel proces kjer nikomur ne gre odrekati rezultatov (pokalno polfinale, šesto mesto po jesenskem delu). Toda "mesarjenje" z ljudmi se je nadaljevalo s presojami, ki so odnesle trenerja in pokazale na izgubo vodilnega koncepta. Če so ga vodilni sploh sposobni dojeti, sprejeti, celo spremeniti?

Triglav bo toliko močan na igrišču, kolikor je enoten in kolikor ljudje v njem verjamejo vodstvu.