NK Triglav je turbulentnem času. Pozornost mu posvečamo tudi na naši Trmi. Gre za nabolj gledan /tudi/ kranjski šport, gre za najbolj razširjen šport na svetu. Zato se mnogi počutijo v njem doma, še več je poznavalcev, največ - navijačev. Mednje sodi dve leti tudi Miran Šubic, novinar in (bivši) nogometni funkcionar, direktor in kratek čas predsednik Triglava. Odšel je prostovoljno, v zadnjem času pa se pojavljajo čveke o tem, da se bo vrnil v Triglav, da bo zopet deloval v nogometu...Povprašali smo ga o tem in potrdil je, da ga celo ljudje iz kluba samega sprašujejo v tej smeri.

"Nikoli ne reci nikoli, je staro pravilo. Ko pogledam nazaj na nogometna leta in desetletja, sem srečen: nekaj sem naredil. Sodijo naj drugi. Kadar se mi morda zazdi, da ni jasno, kaj in kako smo delali, pogledam arhive NZS. V mojem času je bil Triglav prvak v vseh kategorijah, razen pri članih v prvi ligi. Še večji podvig je bil kadetski naslov s Creino Primskovo na začetku 90tih. Največji morda povratek v prvo ligo 2010/11. Ne smem pozabiti izgradnje igrišča z umetno travo, tribune "Hribček", izgradnje Kokrškega loga. In z veseljem se spomnim, da sem nekoč klepetal z gospodom Gallianijem, šefom Milana in spoznal čudovite ljudi - kot je legendarni Nale in drugi. Napisal sem nogometno knjigo o odhodu na SP v Korejo, spoznal ogromno ljudi..."

To je vse lepo. Malo samohvale ne škodi, ampak povratek?

"Tisti, ki so ves moj nogometni čas pljuvali po meni, so pljuvali po projektu, ki je slovenski reprezentanci prinesel ogromno. Triglav je "ustvaril" ogromno igralcev, trenerjev, sodnikov. Zato s to samohvalo samo poudarjam pomen sodelovanja, skupnega dela in jasnega koncepta. V klub sem se po prvem odhodu (tudi prostovoljnem, a samokritičnem) vrnil leta 2002, 2011 pa odšel z dvignjeno glavo. Nikdar ne bi odšel, če bi za trenutek pomislil, da me je kdo prisilil, spodil, da sem pobegnil. Preprosto sem dojel, da razvoja nogometa v Kranju ne znam peljati naprej. Zato je seveda povratek nazaj tudi preskok v čas, ki je minil. Ljudje smo zamenljivi, klub ostaja."

Torej ne pogrešate dela v nogometu?

"Zlagal bi se, če bi rekel, da sem zbrisal to iz glave. Ampak: ko sem odhajal, ni nihče preveč jokal za mano, še manj me prosil, naj tega ne storim. Pravilno! Bili so me siti in mnogi so bili prepričani, da sem ovira za nogomet, klub. Nimam značaja, ki bi bil ravno vzoren kar se tiče konflikta, jasnih stališč, odkritih ocen. Četudi je šlo za napake, sem vedno stal za njimi. Bile so moje kot so bile zmage - naše."

Triglav kot novi izziv?

"Triglav ima vodstvo, vse organe delovanja. In to je to. Če pomislim, da bi po Kranju še naprej "fehtal" za klub, da bi se mi eni smejali, drugi me zmerjali, tretji izničevali naš trud...ja, kar strese me! V nogometu in športu ni minulega dela, je samo naslednja tekma. To sem vedno trdil. Zame Triglav v tem mestu ni noben izziv. Še manj v tem nogometu kjer vladajo odnosi in ljudje, ki jih ne maram. Čisto preprosto: z njimi nimam nič, oni pa z mano ne. Nikdar ne bom pozabil, da so me hoteli 2011 nogometno-politično odstraniti iz kluba in nogometa! Morda sem malo kasneje odšel lažje kar sam. Vedno bom navijač kluba, vedno bom pomagal, če bom lahko. In sploh ne mislim, da se ne da bolje delati, dosegati večje uspehe kot v "mojem" času. Kje pa - do vsega kar smo dosegli, smo se dokopali izključno skupaj. A brez slepomišenja: če sem imel oblast, ki mi jo je dalo članstvo kluba, sem odločal. Rezultati so znani. Nimam česa dodati."

Osebna plat zgodbe?

"Niti trenutka svojega bivanja v nogometu ne bi spremenil. Kajti tudi ob razočaranjih sem se ogromno naučil. Tudi zmerljivke so bile koristne. Zato se včasih spomnim čudovitih ljudi, ki so mi nogomet približali kot je bil pokojni Stane Kodele na Primskovem. In na misel mi pridejo taki Triglavani kot je Janko Marušič, legendarni ekonom kluba. Zaradi takih pridem na tribuno, se razburjam in ploskam, sem kritičen in navdušen - kot vsak navijač. Kajti samo to sem. In bom."

Miran Šubic je leta 2011 odstopil kot novoizvoljeni predsednik NK Triglav. Takrat in zdaj je kot ključno okoliščino navedel odnos mestne oblasti do športa in nogometa s prenovo tribune. V Triglavu je deloval od združitve s Creino Primskovim z izjemo 2000-2002. Triglav se je v tem času dvakrat uvrstil v prvo ligo, bil prvak druge lige, dvakratni mladinski pokalni prvak in prvak vseh kategorij od 12-18 let. Naš sogovornik je na koncu pogovora izrazil še eno željo: "Iskreno sem vesel, da me še danes pozdravijo igralci, trenerji, starši. Tudi taki, ki sem jih s svojimi nogometnimi odločitvami prizadel. Ne potrebujem nobene zahvale, preprosto sem zadovoljen, da sem v nogometu in Triglavu in Creini lahko deloval s čudovitimi ljudmi. Tiste druge je že zdavnaj prekrila pozaba, ljudje se radi spominjamo lepih stvari. Nogomet je lep, Triglav pa (tudi) moj klub!"

Pravih Triglavanov ne manjka!
Tudi na Camp Nou ...s Triglavom!
Za spomin...
Na zadnjo skupščino so ga "pozabili" povabiti...pa je prišel in - odšel.