Kranjski nogomet je najbolj množičen šport, z naskokom! Imamo kopico klubov, ogromno mladih v tem športu. Kakovost? Jesenski epilog je klavrn: Repete trener Triglava in =beno predsednik sta nam skušala dopovedati, da je Triglav na poti v prvo ligo. In na lestvici kakovostno Triglavu primerne lige je temu res tako. Radomlje v prvi ligi pa dokazujejo, kako so stvari postavljene v resnici. In medtem se v tretji ligi "klub bivših Triglavanov" bori za vrh in vsi naj bi vriskali od veselja? In za slovensko državno reprezentanco igrajo bivši Triglavani, mi pa skačemo pod strop!?

Resnica je podobna politični usodi predsednika kluba. Mož, ki je hotel biti poslanec, ni niti v mestnem svetu. Politika mu je prinesla le službico v javnem podjetju in potem so mu rekli: bo dovolj. V klubu ne more plačati trenerjev, finance so pač skrivnostno področje megle, a je vse v redu: navijači so proti njemu, kdo je sploh zanj? Pa ne, da ne bi priznali, da je danes treba pozdraviti, da sploh kdo hoče biti funkcionar v športu. Toda izpad iz prve lige, finančno stanje, razsulo koncepta in vodenja pač ne jamčijo v prihodnosti ničesar. Mož pa vztraja, le zakaj? Ker ga nihče dejansko ne podi, Triglav pa tone z njim v povprečje. In on kot cesar (ter trenerski oproda z njim) vpijeta, da je cesar oblečen, mi pa prosto po Andersenu vidimo, da je nag. Roko na srce: prava slika kranjskega športa, ki ji je nogomet lahko ušel, če je bil drugačen - za Slovenijo in Evropo konkurenčen vsaj pri delu z mladimi.

Okolje je kot močvirje kamor tone Triglav. Saj bo lepo gledati kranjski derbi v drugi ligi, a to bo zmaga povprečja in tistih, ki so srečni, če je Triglav šibak. Pogled proti vzhodu pokaže še eno podobno stanje povprečja, vse ostalo pa je pač samo še dodatek k sliki, ki se ji reče: najbolj množičen šport v Kranju je "uničila" razvojno prejšnja oblast z objektom, ki sodi v (brez namena žaljenja) Albanijo ali Romunijo, sam sebe pa počasi uničuje z brezidejnostjo odgovornih, ki so morda celo srečni, da lahko v tem povprečju kraljujejo. Kajti v kraljestvu slepih je enooki kralj, kajne? Škoda za kranjski šport, da bo v družino ugaslih ponosov Kranja dobil še nogomet.