100 let nogometa v Kranju pod imenom Triglav (spomnimo se še Korotana, Mladosti ipd.) je jubilej, ki lahko osvetli stadion. Dobesedno: novi reflektorji so bili neuspešni projekti vseh županov do zdaj. In ni jih malo, ki bi to naložbo takoj prečrtali...."za trapast fuzbal je vsakega centa škoda" - to je njihova logika.

Dejansko stanje nogometne institucije (kljub stanju v katerem je), je uganka. Predvsem zato, ker je to zgodba o stopicanju na mestu. Res lahko zBrko direktor v Kranju zaradi svojega ugleda in znanja kaj stori? Ja, lahko: menja trenerje in igralce kot se mu zahoče, po nacionalnem ali prišepetovalnem ali ritolizniškem kriteriju - premika ni. In vodstvo, uprava? Če pomislite, da "živijo" od dveh sponzorjev, ki so ju nasledili in niso sposobni v tem okolju najti nobenega večjega, novega, je vse povedano. Zato je stoletnica v znaku naslednjih dejstev:

*še vedno v Kranj stalno prihajajo igralci sumljivih kakovosti in z njimi mešetarji, ki so še bolj sumljivi - odgovoren zBrko

*še vedno Kranj zapuščajo igralci, ki jih je isti direktor še včeraj koval v zvezde, kar je slabo v primeru, ko gre za doma vzgojene fante, ki imajo potencial

*še vedno se potaplja regijski sistem selekcije, ker gorenjski nadarjeni fantje mimo in iz Triglava bežijo drugam. Tega se nikdar ne da preprečiti, a se da zadevo omejiti.

*še vedno Triglav ne zmore stopiti korak višje (primer Mura!?), še vedno gre za klub, ki ga upravlja peščica. To sploh ni slabo, če je napredek viden vsako leto - žal pa temu ni tako: kranjske mlade selekcije niso niti blizu slovesa in rezultatov (prvaki, pokalni prvaki, vrh svojih lig)

*še vedno je pamet direktorja tista, po kateri se uravnava klub. Rezultat je viden. Pa ne, da bi komu odrekali nogometno znanje ipd., gre preprosto za vodenje. Za upravljanje. Za napredek.

Zaključek: vaterpolo in košarka sta lahko primera, kako je z vodenjem in "uničevanjem" klubov. Žal sta to tradicionalna kluba v tradicionalnih športih, ki se opotekata že leta in leta. Preprosto je to umiranje na obroke. In nogomet je zelo blizu tega, žal. Imamo v Kranju voljo in ljudi, ki bi to lahko spremenili, ker drugače sta =beno predsednik in zBrko pač "večna"!?