21. november 2019  
Šparovček: nazdravje z Janževcem!
Šparovček: kdo je cenejši?
Šparovček: razlika je očitna....
Vreme
Trma bo kmalu prenovljena. Trma bo boljša, obsežnejša. Trma ni bila in ne bo utišana.
Po 7.000.000 klikih Trma potrebuje prenovo vseh vrst in oblik in vsebin.
Trmarili bomo naprej še boljši, obsežnejši, zanimivejši!
Trma Kranj drma!
Rubrika Prešerno mesto, 20.11.2019
3.12. IN 8.2.
Kaj slavimo?
Ali pozdravljamo, da se je kdo rodil ali slavimo, da je kdo umrl? France Prešeren je ponudil s svojim življenjem in smrtjo in vsem ostali kar dva praznika. Mnogi se sprašujemo, kdo in kdaj in zakaj je odločil, da slovenski kulturni praznik ni na da njegovega rojstva, ampak na dan njegove smrti? Bi bilo preveč kulture v decembru, ki je že tako ali tako prazničen? In tako smo slovenski narod prepričali, da slavi in proslavlja in opeva pesnikovo smrt. Opala: pa je Kranj popravil "napako" in svoj praznik označil s 3.decembrom. Lepo, popravljamo vseslovensko napako? No, hec je v tem, da bi bil dejansko prav Kranj poklican imeti praznik na dan smrti Franceta Prešerna. Ker je pač - umrl v Kranju in bi to imelo neko logiko, kajne? Res je, da so datumi manj pomembni od vsebine, a pomislek je na mestu: zmeda s prazniki in vsem kar zraven sodi je z zgornjima datumoma tako značilno naša, da bi jo v kaki pesmi zbadljivo najbolje opisal prav - Prešeren....
Rubrika Prešerno mesto, 06.11.2019
FRANCETU ŠTIGLICU SMO DOLžNI....
Kranj ob 100-letnici rojstva
Na svoji zemlji, Ne joči, Peter! in Tistega lepega dne so filmi, ki razgalijo dušo. Režiserju Francetu Štiglicu, rojenemu v Kranju 1919 bodo namenjeni naslednji dnevi tako na državni kot občinski ravni. Predlog Trme: Kranj naj se oddolži rojaku na dostojen in primeren način! Kako? Ulica ali trg v mestu - to je klasika ob takih priložnostih. Kaj pa Filmski dnevi Franceta Štiglica ? Kaj pa poimenovanje dvorane mestnega sveta kjer se dogajajo seje v "Dvorano Franceta Štiglica" in ustrezno posvetilo s prizori iz filmov? Kaj pa...TRMA DAJE POBUDO, DA SE ROJAKU ODDOLŽIMO IN NE POZABIMO NA 90-LETNICO ROJSTVA BOŠTJANA HLADNIKA V NAŠEM MESTU (1929)!!! Pobudo naslavljamo na bralce Trme in občinsko oblast, mestni svet, župana - ob letošnjem občinskem prazniku pa bo priložnost, da se nekaj konkretnega zgodi, kajne? Zakaj ne bi namesto "dvorane 16" imeli prostor kjer se sprejemajo pomembne odločitve posvečen režiserju, ki si vsaj eno simbolično oddolžitev mesta zasluži! Če se strinjate, všečkajte Trmo!
 
Rubrika Prešerno mesto, 10.10.2019
REžISERSKI TROJčEK, KI BI MORAL PROSLAVITI KRANJ
Štiglic, Hladnik, Okorn....
Ste vedeli, da so trije slavni režiserji Kranjčani, rojeni v Kranju? France Štiglic (Dolina miru, Na svoji zemlji...), Boštjan Hladnik (Ples v dežju, Ko pride lev z našo Marino Urbanc...), Mitja Okorn (snema v Hollywoodu, proslavil se je na Poljskem) imajo torej kranjske korenine. Bošjan Hladnik je vzbujal pozornost s premikanjem meja v filmu, njegova muza je bila takrat mladoletna Kranjčanka Marina Urbanc, v Kranju je podedoval oziroma nasledil kup objektov...France Štiglic je vsem nam dal filme, ki so po svoji vrednosti presegli čas nastanka, Mitja Okorn pa je na najboljši poti, da to nadaljuje, preseže. Se je Kranj Hladniku kaj oddolžil? Rojen je bil natančno pred 90 leti, a letos je 100 letnica rojstva Štiglica in pač vse v njegovem okviru. Okorn v Kranju nikdar ni dobil ustreznega odmeva,a je eden najbolj znanih Kranjčanov v belem svetu. Ste vedeli, da je imel Kranj filmski festival - gorniške filme so vrteli in mednarodni dogodek je poniknil kot je "izginil" (na primer) Kino Storžič. Filmski festival in Interfilm Kranj so povzeli, prevzeli, odvzeli drugi - nam pa je ostalo spoznanje, da smo filmsko mesto po mnogočem, a se tega ne zavedamo. Letos poleti je kulturni utrip mesta bogatilo tudi predvajanje filmov Franceta Štiglica, Hladnika pa je Kranj pozabil. Kot - na priner - Franeka Trefalta  iz Trefaltove družine: bil je legenda  iz filmov Františka Čapa, kasneje novinar in urednik. Mesto, ki svoje zgodovine in njenih protagionistov ne zna zabeležiti in tudi poskrbeti, da se o tem kaj zve, je pač skregano s svojo zgodovino...
Rubrika Prešerno mesto, 02.10.2019
PRIMORSKA LOKOMOTIVA ZA KRANJ
Klavdij Tutta in črno-beli Kranj
Slika je kot glasba ali jed ali...: ti je všeč ali pa ti ni! Toda: tisti, ki nam jo ponujajo, so neumorni. In tako imamo srečo, da je ljubezen v Kranj pripeljala Klavdija Tutto, slikarja in organizatorja in....lokomotivo tega utripa v našem mestu. Kaj vse je že storil, česa vse se je lotil pa lahko v teh dneh ponovno preverite: slikarsko dogajanje "črno beli Kranj" je kot naročeno za to, da obiščete katero od prizorišč in preverite, ali vam je slika všeč ali ne? In da ne bo nejasnosti: ljubezen do slikarstva je Klavdiju življenjsko vodilo, sopotnica pa...no,bodimo skrivnostni - vsega še mi ne smemo povedati! Pa še tole: če je slikarstvo za Klavdija poslanstvo, je navijanje za Triglav navada. Je eden redkih znanih Kranjčanov, ki bodri nogometaše na skoraj vsaki domači tekmi....šport+kultura=zakaj pa ne?
 
Rubrika Prešerno mesto, 06.09.2019
PEVEC IZ NAšIH LOGOV
Šfrerju plaketa....in aplavz
Kaj zapisati novega o Andreju Šifrerju, Kranjčanu? Samo to, da bodo desetletja njegovega ustvarjanja danes zvečer v Khiselsteinu oziroma letnem gledališču odmevala in da bo za ustvarjanje in vse kar zraven sodi prejel tudi plaketo občine kjer živi in je bil rojen. Se spomnite Živ-žava v Stražišču? Se spomnite prvih pesmi Andreja, ki bi sicer moral postati pravnik? Ni pomembno: važno, je da se spomnite pesmi, ki so ponarodele....In še tole: se vam zdi, da se mu je Kranj oddolžil dovolj za prelepe trenutke ob njegovi glasbi. Trma dodaja svoj izziv: ali Andrej Šifrer zmore napisati pesem o Kranju? No, seveda jo zmore...pa jo tudi hoče...ga je kdo povabil, da to stori? Kajti le pokojni Jože Žvokelj je zapel o Kranju...drugače pa pesmi o našem mestu manjka....ena Šifrerjeva bi bila res dobrodošla!
Rubrika Prešerno mesto, 26.08.2019
ODšEL JE MILAN ŠTEFE
Kranjčana ni več
Milan Štefe je umrl. Kranjčan, zapisan odru, filmu. Največ let v MGL Ljubljana, z odličnimi dosežki, ki se vtisnejo v spomin. Nastopal tudi na odru Prešernovega gledališča. Zdaj ga ni več, a v bistvu je s svojo nadarjenostjo postal del neskončnega, ki se mu reče igralstvo, umetnost. Hvala mu za vse, Kranju in Sloveniji je dal ogromno.  
 
Rubrika Prešerno mesto, 23.08.2019
NAJ DAN IN KRANJ
Predoslje: ko delajo vsi....
V Predosljah so z dogajanjem z imenom Naj dan pokazali marsikaj: večdnevno dogajanje, glasba, veselica in kultura in še kaj privabi veliko ljudi, dela pa ves kraj. Pravijo, da je nekaj 100 prostovoljcev pomagalo pri tem, da je dogodek uspel. Zakaj to pišemo? Ker imamo v Kranju Zavod za turizem in kulturo in "profesionalce", ki se lahko od takih dogajanj česa naučijo. Kajti - kot že poudarjeno - mi smo v Kranju imeli poletno gledališče zaprto mesec dni - sredi poletja! Predoslje in verjetno še kak naš kraj pa dokazujejo, kako se teh stvari lotiti amatersko, a z odličnim obiskom in tudi dobrimi izvajalci. Naj dan bi tako moral biti vpet v kranjsko dogajanje, a se pri nas še vedno vse dogaja kot bi živeli na več planetih in ne v isti občini: "Bil sem tam, sem navdušen!" je za Trmo dejal znani Kranjčan, politik, funkcionar (pa ni župan, da ne bo kakega ugibanja o tem, da "navijamo" za kogarkoli)! In smo takih ocen dobili še nekaj...naj dan je torej res bil!
Rubrika Prešerno mesto, 14.08.2019
PREDOSLJE = METROPOLA!
Bo gospod Štefe danes tam?
V Predosljah je danes zvečer koncert. V letnem gledališču Khiselstein pa je - tema, črna tema. Tako je to, ko je Kranj bodoča metropola evropske kulture, Predoslje so pa predmestje Britofa. Pa bo tam koncert, ki ga pripravlja domače kulturno umetniško društvo. In prihodnji teden bo tam 4 (štiri) dni žurka kjer ne bo manjkal niti Jan Plestenjak. Ja, prav ste prebrali: vse to v Predosljah. Slišali smo, da si bo v okviru študijskega dopusta vse to ogledal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, magister Tomaž Štefe. Kajti po enomesečnem dopustu, bo on letno gledališče zopet odprl konec tedna....Po plačo ni pozabil priti, trdijo dobro obveščeni!
 
 

Rubrika NAšI ROJAKI PO SVETU, 21.11.2019
"BABJI RAVS" KOT KADROVSKA POLITIKA ALENKE B.
Ministrica pred nosom
Farsa z uvozom ministrice za kohezijo iz Avstrije se nadaljuje. Angelika Mlinar je "zajec iz klobuka" naše kranjske politične alkimistke Alenke Bratušek, ki v stranki SAB nosi hlače, Jernej Pavlič pa se mora zadovoljiti s krilom, če pišemo v prispodobi. Toda: možno ministrico imamo pred nosom, v Kranju. Andreja Kert je bila do zdaj že zaposlena kot državna sekretarka za kohezijo in bila tudi vodja direktorata na ministrstvu za finance. Pa kaj? Lepotni popravek je tale: Andreja Kert je v Kranju stopila za hrbet županskemu kandidatu Iztoku Puriču, kandidirala (ni članica stranke SAB) in bila izvoljena v mestni svet, Purič pa je po fiasku postal minister in kmalu odšel nazaj med upokojence. A v zakulisju so znane še nekatere podrobnosti: Andreja Kert je bila predlagana za vodjo kabineta ministra za kohezijo, obenem pa je Puriču pomagala pri pripravah za prevzem funkcije, bila je z njim na zaslišanju v parlamentu. Lepotna napaka št.2: "veto" na njeno službo v Ljubljani je dala predsednica stranke SAB, Kranjčanka Alenka. Ki je Kranjčanki Andreji pokazala, da je za na volitve in pridobivanje glasov dobra, za delitev naslanjačev v Ljubljani pa ne. In pomislite: Iztok Purič ni mogel izbrati niti svoje vodje kabineta. Kot je nedavno v intervjuju za Trmo povedala samostojna mestna svetnica Andreja Kert, je zapustila svetniško skupino "zaradi nesoglasja z vodstvom" (beri: Alenko Bratušek!?). In še zaključek: malo je glede na dosedanje izkušnje bolj primernih kandidatk kot je Andreja Kert. Pa nismo kaki njeni navijači ipd.: samo dejstva so taka. Pa je povsem logično, da to pri Alenki "ne pije vode". Je torej res mogoče, da "babji ravs" lahko povzroči, da je nekdo izločen in gremo po ministrico - kot nekoč po kavo in čokolado - v Avstrijo!?  Torej? Morda pa je tu treba dodati še ščepec zavisti: Andreja Kert je bila izvoljena z mestno svetnico v domačem okolju, Alenka Bratušek pa je popolnoma pogorela v Kranju na volitvah za državni zbor...
Rubrika KRANJ+, 20.11.2019
POHVALA ZA VZTRAJANJE!
Prihodnje dni k sosedu po dilce...
Kranjski učitelji in trenerji smučanja desetletja pripravljajo zimsko-športni sejem in tudi letos je tako. Od jutri dalje bo pravi naslov za kupce in prodajalce športne zimske opreme Mercatorjev center kjer je v zadnjih letih lokacija sejma, ki mnogim pomaga do cenejše športne smučarske opreme. Pohvalno je, da ob vseh mogočih odmrlih prireditvah in dogodkih, kranjski smučarski zanesenjaki vztrajajo in sejem pripravljajo vsako leto! Na veselje tistih, ki prihranimo kak evro, seveda!
Več novic v rubriki KRANJ+:
Domala vsi mediji slavijo Bojana... 18.11.2019
Desetletja nemogoče = mogoče! 13.11.2019
Kranj - mesto sanj! 08.11.2019

 

(c) 2011 - 2019, Spletnik Trma sodi med dejavnosti Društva Trma, Kranj.
Kr.trma.Si ustvarjajo člani in prijatelji društva.
Sprememba: 21.11.2019, 20:03, v zadnji uri/dnevu obiskovalcev: 118 /1304, zadetki (25.12.2011): 11469629
             Če želite trmariti tudi vi, se nam javite na naš e-naslov:


BOJAN POžAR PA BERE TRMO...
(morda še premalo)
 
Še za pogledat v rubriki:
3.12. in 8.2.  20.11.2019
Francetu Štiglicu smo dolžni.... 06.11.2019
Režiserski trojček, ki bi moral proslaviti Kranj 10.10.2019
Primorska lokomotiva za Kranj 02.10.2019
Pevec iz naših logov 06.09.2019
Odšel je Milan Štefe 26.08.2019
Naj dan in Kranj 23.08.2019
Predoslje = metropola! 14.08.2019
Direktorja iz ozadja domovine 26.07.2019
Kranfest za 80 000 evrov 19.07.2019
Krajnčani in Kranjčani  15.07.2019
Tri jurje za delovanje "skreta"!? 11.07.2019
Gospa Marjana, gospod Tomaž - se sovražita!? 01.07.2019
Gospod Štefe, kje so Predoslje? 28.06.2019
Oprostite, mene je sram! 25.06.2019
Opozorila kar dežujejo: Kranfest bo...ne bo... 21.06.2019
13. julij = kam je izginil dogodek? 20.06.2019
Khiselstein = poletno gledališče???!!! 20.06.2019
Pa tole pesem na telefon, takoj! 16.05.2019
Jazz kamp Kranj ni v Grožnjanu... 19.08.2016
Gospoda Štefeta poletni trik 27.06.2016
Prešeren malo drugače 19.06.2016
Režiser, pisatelj in še razstava! 02.06.2016
Razstava leta in skrivnostni Gorenjec 30.05.2016
Čestitamo, Vasja! 16.05.2016
9 = devet ( v nedeljo zvečer) 25.04.2016
Okorno z Okornom 18.04.2016
Pisatelj iz Žabnice 11.04.2016
Banksy bo v Layerci 01.04.2016
Marko Jenšterle z novo knjigo 24.03.2016
Butnskala v Kranju 22.03.2016
V Layerci mlada slikarka 16.03.2016
Bralka Meri nam sporoča... 06.03.2016
Mitja na Poljskem, Boštjan doma 17.02.2016
Alenka in Prešern 08.02.2016
Največje priznanje Kranjčanu.... 06.02.2016
Bralka Trme odprla praznik! 04.02.2016
Odprto pismo županu Prešernovega mesta! 27.01.2016
Pohvalno v 2015:Likovno društvo in Zala... 31.12.2015
Svetniki pokupili vse vstopnice! 30.11.2015
Kriminalka iz Kranja! 23.11.2015
Rozman: Colnar  11.11.2015
Pozabljen.... 04.11.2015
Adijo, "trejnstejšn"! 29.10.2015
Naprej zastava slave! 27.10.2015
Koliko stane, tovariš Stane? 23.10.2015
Nejč. 17.09.2015
Zdaj pa še filmski festival.... 04.09.2015
Dobro, da imamo Layerjevo... 24.08.2015
22. julij = pomemben dan 22.07.2015
Layer ne laže: kino zastonj! 16.07.2015
Krajnčani so Kranjčani 03.07.2015
Eno "županovo študentko", prosim! 15.06.2015
Marostarjem Kranjčana o Tivoliju 17.04.2015
No, to je pa zdaj že sramota! 26.03.2015
Denisu Avdiću 2000 evrov... 19.03.2015
Kranjčani in Krajnčanova... 19.03.2015
Marija znova na prangerju 18.03.2015
Ponosna očeta, lepi Kranjčanki! 11.03.2015
Kranjska (kulturna) komedija 26.02.2015
Noč v muzeju.... 19.02.2015
Stoj Marija, kam prihajaš?! 17.02.2015
Prihodi, odhodi....burno je! 02.02.2015
Galerija, ki jo imamo radi! 29.01.2015
Te bom kulturno v j...! 27.01.2015
Te bom kulturno v j...! 27.01.2015
Častni občan in Kranj 21.01.2015
Posluh za kulturo in ribico... 20.01.2015
Kranj2014: Puharja po Sloveniji 30.12.2014
Seveda, Severa! 16.12.2014
Zvezda v Kranju s Kranjčanko 03.12.2014
Teater na Slovenskem trgu 12.11.2014
Fotografija za spomin! 10.11.2014
Andrejeve pesmi in - odzivi... 02.10.2014
Puharjevi ostajajo... 11.08.2014
Kranjski slikar. 15.07.2014
Kranjčanka v Ljubljani 11.06.2014
Pisatelj iz Žabnice 24.05.2014
Ikos Band takoj prepovedati! 16.05.2014
Premalo odmeven dogodek 13.05.2014
Lepe punce lepo pojejo 05.05.2014
Ekskluzivno za zgodovino 01.05.2014
Za življenja dobil razstavo! 24.04.2014
Še pomnite.... 07.04.2014
Trenstejšn: kultura de luxe 28.03.2014
Knjiga o jamarjih je tu! 19.03.2014
Bazen: prava ideja! 07.03.2014
Sramota za mestno oblast! 10.02.2014
Se še dogovarjajo... 10.02.2014
Dogodek leta je tu! 07.02.2014
Na mladih oder stoji! 04.02.2014
Ivana hoče 124 000! 24.01.2014
Zabava je bila kulturna! 02.01.2014
Gledališče in še kaj... 31.12.2013
Še bo prešerno.... 02.12.2013
Umetnik - pa še Kranjčan! 22.11.2013
Tanja s fotoaparatom 15.11.2013
Nagrada izbrisanim 29.10.2013
Jasminov prvenec 10.10.2013
Živko in Nejč 07.10.2013
Downtown vabi! 24.09.2013
Kdor je hodil na Gimnazijo... 22.09.2013
V gledališče po stvarnost... 17.09.2013
Svinjska in človeška mast 10.09.2013
Jaz bi jazz! 16.08.2013
Kranj na nogah... 13.07.2013
Mohor Bogataj je zopet udaril! 11.07.2013
Razprodano!? 12.06.2013
Predstavo odpovedalo občinstvo 24.05.2013
Kranj : svet = !!!! 09.05.2013
Evropa ni v Kranju doma 06.05.2013
Jože, dobrodošel! 23.04.2013
Stari znanec 31.03.2013
Izbrisani ne zanimajo nikogar!? 19.03.2013
Preizkušena osebnost v gledališču! 14.03.2013
Izbrisani da, otroci pa ne 26.02.2013
Zavod za kulturo? 07.02.2013
Lepa pesem lepo mesto najde 04.02.2013
Sveža kri na odrskih deskah 15.01.2013
Prešernova pobuda 07.01.2013
Inventura: draga kultura!? 27.12.2012
Pač ni vsak dan njegov... 30.11.2012
Klavdij nas prebuja.... 28.10.2012
Šangaj = polom??? 15.10.2012
Marina, ali je res že...? 14.02.2012
Pisatelj med nami 11.02.2012
Uvod v praznik brez profesorja 08.02.2012
Hvala Jože, hvala Ljubo! 06.02.2012
Kranj brez svoje pesmi!? 04.02.2012
Zavzeli svoj oder! 21.01.2012
Klavrna ponudba za otroke 28.12.2011
Okorno z Okornom 24.12.2011