21. september 2019  
V Bitnjah: lonec, lonček, lončkarji....
V Bitnjah: Janko Proj je raziskal in predlagal
V Bitnjah: kdaj otvoritev?
Vreme
Trma bo kmalu prenovljena. Trma bo boljša, obsežnejša. Trma ni bila in ne bo utišana.
Po 7.000.000 klikih Trma potrebuje prenovo vseh vrst in oblik in vsebin.
Trmarili bomo naprej še boljši, obsežnejši, zanimivejši!
Trma Kranj drma!
Rubrika Prešerno mesto, 06.09.2019
PEVEC IZ NAšIH LOGOV
Šfrerju plaketa....in aplavz
Kaj zapisati novega o Andreju Šifrerju, Kranjčanu? Samo to, da bodo desetletja njegovega ustvarjanja danes zvečer v Khiselsteinu oziroma letnem gledališču odmevala in da bo za ustvarjanje in vse kar zraven sodi prejel tudi plaketo občine kjer živi in je bil rojen. Se spomnite Živ-žava v Stražišču? Se spomnite prvih pesmi Andreja, ki bi sicer moral postati pravnik? Ni pomembno: važno, je da se spomnite pesmi, ki so ponarodele....In še tole: se vam zdi, da se mu je Kranj oddolžil dovolj za prelepe trenutke ob njegovi glasbi. Trma dodaja svoj izziv: ali Andrej Šifrer zmore napisati pesem o Kranju? No, seveda jo zmore...pa jo tudi hoče...ga je kdo povabil, da to stori? Kajti le pokojni Jože Žvokelj je zapel o Kranju...drugače pa pesmi o našem mestu manjka....ena Šifrerjeva bi bila res dobrodošla!
Rubrika Prešerno mesto, 26.08.2019
ODšEL JE MILAN ŠTEFE
Kranjčana ni več
Milan Štefe je umrl. Kranjčan, zapisan odru, filmu. Največ let v MGL Ljubljana, z odličnimi dosežki, ki se vtisnejo v spomin. Nastopal tudi na odru Prešernovega gledališča. Zdaj ga ni več, a v bistvu je s svojo nadarjenostjo postal del neskončnega, ki se mu reče igralstvo, umetnost. Hvala mu za vse, Kranju in Sloveniji je dal ogromno.  
 
Rubrika Prešerno mesto, 23.08.2019
NAJ DAN IN KRANJ
Predoslje: ko delajo vsi....
V Predosljah so z dogajanjem z imenom Naj dan pokazali marsikaj: večdnevno dogajanje, glasba, veselica in kultura in še kaj privabi veliko ljudi, dela pa ves kraj. Pravijo, da je nekaj 100 prostovoljcev pomagalo pri tem, da je dogodek uspel. Zakaj to pišemo? Ker imamo v Kranju Zavod za turizem in kulturo in "profesionalce", ki se lahko od takih dogajanj česa naučijo. Kajti - kot že poudarjeno - mi smo v Kranju imeli poletno gledališče zaprto mesec dni - sredi poletja! Predoslje in verjetno še kak naš kraj pa dokazujejo, kako se teh stvari lotiti amatersko, a z odličnim obiskom in tudi dobrimi izvajalci. Naj dan bi tako moral biti vpet v kranjsko dogajanje, a se pri nas še vedno vse dogaja kot bi živeli na več planetih in ne v isti občini: "Bil sem tam, sem navdušen!" je za Trmo dejal znani Kranjčan, politik, funkcionar (pa ni župan, da ne bo kakega ugibanja o tem, da "navijamo" za kogarkoli)! In smo takih ocen dobili še nekaj...naj dan je torej res bil!
Rubrika Prešerno mesto, 14.08.2019
PREDOSLJE = METROPOLA!
Bo gospod Štefe danes tam?
V Predosljah je danes zvečer koncert. V letnem gledališču Khiselstein pa je - tema, črna tema. Tako je to, ko je Kranj bodoča metropola evropske kulture, Predoslje so pa predmestje Britofa. Pa bo tam koncert, ki ga pripravlja domače kulturno umetniško društvo. In prihodnji teden bo tam 4 (štiri) dni žurka kjer ne bo manjkal niti Jan Plestenjak. Ja, prav ste prebrali: vse to v Predosljah. Slišali smo, da si bo v okviru študijskega dopusta vse to ogledal direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, magister Tomaž Štefe. Kajti po enomesečnem dopustu, bo on letno gledališče zopet odprl konec tedna....Po plačo ni pozabil priti, trdijo dobro obveščeni!
 
Rubrika Prešerno mesto, 26.07.2019
DIREKTORJA IZ OZADJA DOMOVINE
Smo bili pa naivni....
Gospod Tomaž Štefe, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj in gospa Marjana Žibert, direktorica Gorenjskega muzeja Kranj, dobro jutro!Oprostita, saj verjetno še - spita!Pišem vama kot obiskovalec Kranja, ki ima rad kulturo, kulturne dogodke. Žal o njih ne zvem veliko, če sta "selektorja" vidva. In tako ne uspem zvedeti o razstavah Gorenjskega muzeja ničesar v koledarju dogodkov (spletna stran Visit Kranj), ne v Utripu Kranja (Kranjske novice). Pa imata baje do stebriščne dvorane mestne hiše le par korakov iz vajinih pisarn, kajne? In tam je razstava, ki je vsekakor zanimiva (že od junija). Dekle iz ozadja domovine je delček kranjske zgodovine, vidva pa sta del naše (žalostne) stvarnosti. Kajti veliko lahko v omenjenih pregledih dogajanja zvem o Layerjevi hiši in vsebini kulturnih dogodkov, nič pa o ustanovi kot je muzej in njenem delu.Plačam vse to jaz. Pa še ostali davkoplačevalci. Ki ne moremo verjeti, da dva direktorja, ki uradujeta nekaj sto metrov vsaksebi dejansko živita na dveh planetih. Eden se imenuje Brezbrižnost in drugi Aroganca.Kaj bi moral storiti Kranjčan, da bi zvedel o razstavah KRANJSKEGA MUZEJA v MEDIJIH, KI JIH PLAČUJE KRANJ ? Ali je res mogoče, da  je tarok v medgeneracijskem centru dogodek, ki ga zabeležimo, razstavi pa TEGA NISTA VREDNI!Pa sladko spanje še naprej!Miran Šubic, urednik Trme  
Rubrika Prešerno mesto, 19.07.2019
KRANFEST ZA 80 000 EVROV
Bajaga bo zabaval za okoli 20 000
Kranfest vabi kot vsako leto z glasbo in vso ostalo zabavo. Celoten strošek je po oceni direktorja Zavoda za kulturo in turizem 80 000 evrov kar zajema organizacijske stroške in izvajalce. Tu je treba priznati, da nekaj "magnetov" bo! Bajaga z Instruktorji nas stane med 15 in 20 000 evri, Kingstoni med 3 in 5000 evri in Klaba Bonaca, Helena Blagne in Adi Smolar med 1000 in 3000 evri vsak. Vsi skupaj bodo razveseljevali Kranjčanke, Kranjčane in obiskovalce od drugod za okoli 40 000 evrov. Poudariti velja, da seveda drugi taki dogodki stanejo veliko več (npr. v Laškem Pivo&Cvetje), toda zabave (vsem pa se nikakor ne da ugoditi, tudi to je res) tokrat ne bo manjkalo. Prav tako drži, da ne bo manjkalo ne slovenskih, ne tujih izvajalcev. Napisani so brutto zneski izvajalcev, ki seveda morajo plačati davke in podobno (zato zneski odstopajo, ne pa skupna vsota), seveda pa je pri tem "slava" in število oboževalcev odločilno. Kranfest ponuja kot vsaka "ljudska veselica" še kopico drugih dogodkov, že danes tudi Kranjsko klobaso, ki bi morala v prihodnje postati zaščitni znak dogajanja v naši gorenjski prestolnici...
 
Rubrika Prešerno mesto, 15.07.2019
KRAJNčANI IN KRANJčANI
Glasba je posel....
Naš Zavod za turizem in kulturo med dogodke, ki nas bodo razveseljevali letos, najavlja tudi glasbene trenutke (nastope, koncerte), ki jih organizira Romana Krajnčan iz znane glasbene družine. In tako nas je bralec opozoril, da je k sodelovanju za enega od nastopov na vrtu sredi Kranja povabila tudi moža Lojza in sina Kristijana. Kar je za Kranjčana, ki očitno spremlja Krajnčane in njihov družinski "biznis" zadišalo po nepotizmu - konec koncev ustvarjalcev na glasbenem področju res ne manjka. In tako je Gorenjka Romana priskrbela kak evro še možu in sinu...celoten program, ki ga pripravlja glasbena menedžerka za nas pa tudi nasploh ni ravno poceni...Ampak: slišali bomo Terra Folk, slišali bomo Aleksandra Mežka, Darjo Švajger in to je to...
Rubrika Prešerno mesto, 11.07.2019
TRI JURJE ZA DELOVANJE "SKRETA"!?
Nekdanja Šifrerjeva gostilna je WC
Smo ljduje žleht, Kranjčani pa še bolj? Direktor Zavoda za turizem in kulturo Tomaž Štefe je podpisal pogodbo o vzdrževanju in čiščenju javnega stranišča v prostorih nekdanje Šifrerjeve gostilne. Cena: nekaj čez 3000 evrov brutto na mesec! Na razpisu je "zmagalo" podjetje, ki že sodeluje z zavodom, direktor pa nam je povedal: "Kdor ga lahko vzdržuje in čisti za manj, se je imel možnost prijaviti! Gre za varovanje, zavarovanje, energijo in čiščenje - vse to je zajeto v ceni. In ko so dogodki oziroma ob koncu tedna, je stranišče odprto do 24 ure. Komunala je prej imela višjo ceno," pravi novi ponudnik iz Olševka pri Preddvoru. Tako naj bi bili trije jurji na mesec še dober posel za Kranj, a resnica ima vedno dva obraza: stranišča marsikdo ne pozna, oziroma zanj sploh ne ve. Obenem pa je Kranj res lep del dneva dejansko prazen in temu primerna je uporaba stranišča, ki nas letno stane 40 000 evrov! Treba pa je zapisati: ob našem obisku dopoldne je bilo stranišče čisto in že na prvi pogled je bilo jasno, da ga ni uporabil praktično še nihče...Stranišče samo je sicer zanimivo že na pogled, seveda pa nismo vedeli, da je - morda - to pravi podjetniški izziv!
 
 

Rubrika NAšI ROJAKI PO SVETU, 20.09.2019
JE BIL MINISTER PURIč DEJANSKO SIT VSEGA....?
...ali pa je bližje Šarcu kot Bratuškovi....
Razkol med Kranjčanoma? Odstop ministra Iztoka Puriča ni naključje, ker je na sloviti vladni seji, ko so potrjevali kandidata za evrokomisarja Lenarčiča, jasno pokazal zobe: glasoval je proti volji šefice in podprl kandidata, ki ga sam osebno pozna - po dobrem! Zakaj ni postala njegova šefica kabineta Andreja Kert, kranjska samostojna mestna svetnica, je tudi že zgodovina: vsekakor jo je kranjski minister želel v tej vlogi! Pa bi še lahko naštevali pikantne zgodbice iz zakulisja, a je Iztok Purič že pred časom dal Trmi vedeti, da vsega "ne bo pojedel" kot s reče. To je nova in huda zaušnica Kranjčanki Alenki, ki je Puriča skušalaspraviti na županski stol, nato je sedel na ministrovega. Da pa je bil nekaj posebnega tudi v tej vlogi, smo zapisali pred dnevi: na seje vlade se je kot v Ljubljano v službo vozil z osebnim avtom opel mokka, mercedesa zavrnil in sam nosil stroške poti...Vendar pa na politični sceni nikdar ni vse tako kot zgleda: KAJ PA ČE PURIČ OSTANE MINISTER, KER GA MARJAN ŠAREC VIDI KOT "SVOJEGA" IN NE ALENKINEGA?
Rubrika KRANJ+, 22.08.2019
11 000 000 = ENAJST MILIJONOV
Trma tolče vse rekorde....
Začeli smo za Božič 2011, vmes nas 3 leta ni bilo, zdaj je števec pokazal 11 000 000 klikov na Trmo. Če bi rekli, da smo kaj takega pričakovali, bi lagali. Če bi rekli, da smo presenečeni, bi lagali. Ker je Trma zdavnaj realnost, ne več presenečenje. Smo spletnik, ki ga ljudje berejo (okoli 1000 v povprečju dnevno). Ko bomo v kratkem zopet na družbenih omrežjih, bo to bistveno razširilo krog branosti in bralcev. Odvisni smo od tega, kar dobrega in slabega ljudje počnejo - o tem nas vse bolj pogosto obveščate tudi vi. Zato ni naključje, da je Urban (naš prijatelj in bralec) prvi poslal čestitko, ko se je števec pomaknil čez številko, ki bi jo bili veseli mnogi mediji....In še to: prenova bo oziroma je!
Več novic v rubriki KRANJ+:
Gospa Nuša, vse dobro! 13.08.2019
Nastja Logar, hvala ! 02.08.2019
Seksizem ali lepota odbojke? 21.07.2019

 

(c) 2011 - 2019, Spletnik Trma sodi med dejavnosti Društva Trma, Kranj.
Kr.trma.Si ustvarjajo člani in prijatelji društva.
Sprememba: 20.09.2019, 15:38, v zadnji uri/dnevu obiskovalcev: 53 /866, zadetki (25.12.2011): 11135686
             Če želite trmariti tudi vi, se nam javite na naš e-naslov:


SMEšNICA 2019!
Alenkin Kranjčan Jernej zmagal!
 
Še za pogledat v rubriki:
Pevec iz naših logov 06.09.2019
Odšel je Milan Štefe 26.08.2019
Naj dan in Kranj 23.08.2019
Predoslje = metropola! 14.08.2019
Direktorja iz ozadja domovine 26.07.2019
Kranfest za 80 000 evrov 19.07.2019
Krajnčani in Kranjčani  15.07.2019
Tri jurje za delovanje "skreta"!? 11.07.2019
Gospa Marjana, gospod Tomaž - se sovražita!? 01.07.2019
Gospod Štefe, kje so Predoslje? 28.06.2019
Oprostite, mene je sram! 25.06.2019
Opozorila kar dežujejo: Kranfest bo...ne bo... 21.06.2019
13. julij = kam je izginil dogodek? 20.06.2019
Khiselstein = poletno gledališče???!!! 20.06.2019
Pa tole pesem na telefon, takoj! 16.05.2019
Jazz kamp Kranj ni v Grožnjanu... 19.08.2016
Gospoda Štefeta poletni trik 27.06.2016
Prešeren malo drugače 19.06.2016
Režiser, pisatelj in še razstava! 02.06.2016
Razstava leta in skrivnostni Gorenjec 30.05.2016
Čestitamo, Vasja! 16.05.2016
9 = devet ( v nedeljo zvečer) 25.04.2016
Okorno z Okornom 18.04.2016
Pisatelj iz Žabnice 11.04.2016
Banksy bo v Layerci 01.04.2016
Marko Jenšterle z novo knjigo 24.03.2016
Butnskala v Kranju 22.03.2016
V Layerci mlada slikarka 16.03.2016
Bralka Meri nam sporoča... 06.03.2016
Mitja na Poljskem, Boštjan doma 17.02.2016
Alenka in Prešern 08.02.2016
Največje priznanje Kranjčanu.... 06.02.2016
Bralka Trme odprla praznik! 04.02.2016
Odprto pismo županu Prešernovega mesta! 27.01.2016
Pohvalno v 2015:Likovno društvo in Zala... 31.12.2015
Svetniki pokupili vse vstopnice! 30.11.2015
Kriminalka iz Kranja! 23.11.2015
Rozman: Colnar  11.11.2015
Pozabljen.... 04.11.2015
Adijo, "trejnstejšn"! 29.10.2015
Naprej zastava slave! 27.10.2015
Koliko stane, tovariš Stane? 23.10.2015
Nejč. 17.09.2015
Zdaj pa še filmski festival.... 04.09.2015
Dobro, da imamo Layerjevo... 24.08.2015
22. julij = pomemben dan 22.07.2015
Layer ne laže: kino zastonj! 16.07.2015
Krajnčani so Kranjčani 03.07.2015
Eno "županovo študentko", prosim! 15.06.2015
Marostarjem Kranjčana o Tivoliju 17.04.2015
No, to je pa zdaj že sramota! 26.03.2015
Denisu Avdiću 2000 evrov... 19.03.2015
Kranjčani in Krajnčanova... 19.03.2015
Marija znova na prangerju 18.03.2015
Ponosna očeta, lepi Kranjčanki! 11.03.2015
Kranjska (kulturna) komedija 26.02.2015
Noč v muzeju.... 19.02.2015
Stoj Marija, kam prihajaš?! 17.02.2015
Prihodi, odhodi....burno je! 02.02.2015
Galerija, ki jo imamo radi! 29.01.2015
Te bom kulturno v j...! 27.01.2015
Te bom kulturno v j...! 27.01.2015
Častni občan in Kranj 21.01.2015
Posluh za kulturo in ribico... 20.01.2015
Kranj2014: Puharja po Sloveniji 30.12.2014
Seveda, Severa! 16.12.2014
Zvezda v Kranju s Kranjčanko 03.12.2014
Teater na Slovenskem trgu 12.11.2014
Fotografija za spomin! 10.11.2014
Andrejeve pesmi in - odzivi... 02.10.2014
Puharjevi ostajajo... 11.08.2014
Kranjski slikar. 15.07.2014
Kranjčanka v Ljubljani 11.06.2014
Pisatelj iz Žabnice 24.05.2014
Ikos Band takoj prepovedati! 16.05.2014
Premalo odmeven dogodek 13.05.2014
Lepe punce lepo pojejo 05.05.2014
Ekskluzivno za zgodovino 01.05.2014
Za življenja dobil razstavo! 24.04.2014
Še pomnite.... 07.04.2014
Trenstejšn: kultura de luxe 28.03.2014
Knjiga o jamarjih je tu! 19.03.2014
Bazen: prava ideja! 07.03.2014
Sramota za mestno oblast! 10.02.2014
Se še dogovarjajo... 10.02.2014
Dogodek leta je tu! 07.02.2014
Na mladih oder stoji! 04.02.2014
Ivana hoče 124 000! 24.01.2014
Zabava je bila kulturna! 02.01.2014
Gledališče in še kaj... 31.12.2013
Še bo prešerno.... 02.12.2013
Umetnik - pa še Kranjčan! 22.11.2013
Tanja s fotoaparatom 15.11.2013
Nagrada izbrisanim 29.10.2013
Jasminov prvenec 10.10.2013
Živko in Nejč 07.10.2013
Downtown vabi! 24.09.2013
Kdor je hodil na Gimnazijo... 22.09.2013
V gledališče po stvarnost... 17.09.2013
Svinjska in človeška mast 10.09.2013
Jaz bi jazz! 16.08.2013
Kranj na nogah... 13.07.2013
Mohor Bogataj je zopet udaril! 11.07.2013
Razprodano!? 12.06.2013
Predstavo odpovedalo občinstvo 24.05.2013
Kranj : svet = !!!! 09.05.2013
Evropa ni v Kranju doma 06.05.2013
Jože, dobrodošel! 23.04.2013
Stari znanec 31.03.2013
Izbrisani ne zanimajo nikogar!? 19.03.2013
Preizkušena osebnost v gledališču! 14.03.2013
Izbrisani da, otroci pa ne 26.02.2013
Zavod za kulturo? 07.02.2013
Lepa pesem lepo mesto najde 04.02.2013
Sveža kri na odrskih deskah 15.01.2013
Prešernova pobuda 07.01.2013
Inventura: draga kultura!? 27.12.2012
Pač ni vsak dan njegov... 30.11.2012
Klavdij nas prebuja.... 28.10.2012
Šangaj = polom??? 15.10.2012
Marina, ali je res že...? 14.02.2012
Pisatelj med nami 11.02.2012
Uvod v praznik brez profesorja 08.02.2012
Hvala Jože, hvala Ljubo! 06.02.2012
Kranj brez svoje pesmi!? 04.02.2012
Zavzeli svoj oder! 21.01.2012
Klavrna ponudba za otroke 28.12.2011
Okorno z Okornom 24.12.2011