Slovenska lastnost v športu? Trma? Morda. Vztrajnost? Tudi. Delavnost? Vsekakor.

Samouničevanje? Nedvomno. Odletel je Mitja Kunc, ki se je mešal tja kjer kraljuje Andrea Massi+Tina Maze. Logično: ko pride vojna, padejo najprej mali vojaki v prvih bojnih črtah. Ti meni v frekvenco, jaz tebe na gobec?! Kako znano! Spomnimo se odhoda predsednika smučarske zveze, bogataša in poslovneža Lovšina: vedno bo v sporu javnost na strani tistih, ki nosijo kolajne. Koreja 2002? No, kolajne ni bilo - smo si pa kupovali Šmarne gore, jokali, grozili ipd. Javnost pa je bila takrat na strani trenerja, našega Srečka. Ampak spor je bil samouničevalski za oba, najbolj za nogomet. Pa so se potem kregali in skregali še kdaj pri fuzbalu - vedno pa je bil nekje v ozadju ali kar v ospredju denar.

Tudi tokrat je. Kje, ni pomembno. Pomembno pa je, da denar kraljuje in ureja in ustvarja zmedo. Jasno je, da je Mitja Kunc naredil napako, a še hujša je bila v tem, da ni "ocenil situacije". Zdaj je brez službe, ker ni na pravi frekvenci. Ne gre zdaj dajati sodbe enemu ali drugemu, tako je to v smučariji kjer nismo imeli afer dokler ni bilo uspehov. Velikih uspehov. Potem je Lindsay Vonn preklela naš smučarski simbol, potem so prišla grozilna pisma, vmes frekvenca. Škoda. Neuspehi nas bolijo, uspehov pa ne znamo ne prenesti, ne obvladati.

Športne zgodbe so ogledalo družbe in okolja kjer živimo in kjer delamo. Odločamo. Na primer: da gre jeseniški hokej v .....k hudiču, če hočete. Kdo vse je bil prej koritu? Znani (Jure Košir, na primer) in neznani, jasno. Vsi z apetiti. Nogomet v Murski Soboti so "pojedli" za leta naprej. Dolg je katastrofalen za okolje kjer je na tekmo prišlo 5000 ljudi.

Samouničevanje nas spomni na dopingirano Čeplakovo, peripetije s Peterko in nikoli znano zgodbo s smučarko Svetovo. Vedno, ampak vedno, Slovenci dokazujemo, kako težko prenašamo uspehe. Svoje? Ne, uspehi drugih nas tako vržejo iz tira. Z neuspehi je lažje, jih privoščimo od srca in to je to.

Kunc te gleda - je zapisal nekdo na nekem portalu. Vrgli so ga iz službe. Pridružil se je 120 000 drugim.