Nekoč sem velikemu direktorju napisal:"Žal otroci idola vidijo v Marku Miliču, ne v vas!" Bil je v šoku: čarovnik z denarjem ni bil nikdar priljubljen. Kaj torej imamo v Kranju, Sloveniji, na svetu?

Začnimo od včeraj. Messi. Vse je jasno. Imel sem srečo, da sem ga v živo gledal - recimo - osemkrat ali večkrat. Nazadnje, ko je razbil Atletico Madrid in stal v Milanu. Ker je samo človek. A vsi, ki smo rojeni in živimo v tem času, se moramo zahvaliti zanj, za Jordana v košarki, Federerja v tenisu. Pa še koga, jasno. Toda mali čarovnik je tako iskreno popoln, tako pošten do ljudi, ki ga gledajo, tako naraven in tako preprost, da je vrhunski. Nekoč sem spremljal njegovo tiskovno konferenco, kar nerodno mu je bilo. Nekoč sem na travniku dobesedno poleg sebe gledal, kaj dela z žogo Ronaldo (prvotni), videl na Stamford Bridgeu gol golov Ronaldinha, toda nogometni in športni vrh je v tem življenju pripadel Messiju.

Tina Mazi = Messi. Za nas vsekakor. Bodimo hvaležni, da živimo v času, ko bo ona postala za Slovenijo simbol, pojem. Šport je samo del življenja, smučanje (za večino držav) nepomemben del športa, a za nas je to športnica, ki nas že in nas bo še dolgo prepričevala, da zmoremo, znamo. Slovenija je z njo dobila tisti odskok, tisti premik, ki osupne tudi svet. Pustimo ob strani človeške lastnosti, Tina Maze je nekaj, kar se nam je zgodilo letos kot nagrada za športno Slovenijo. Ki povsod tekmuje, je povsod uspešna - a zdaj tudi rekordna, posebna, nenadkriljiva, nedotakljiva. Ja, za nas je Tina Leo. Maze=Messi. Uživajmo zgodovino pred našimi očmi!

In tu, doma? Kje je že Marko Milič in zabijanje čez avto! Kje sta brata Petrič, zamahi v vodi! Še Sara Isakovič je bila malo kranjska. Kdo je lahko idol v športu? Ne samo rekordi in kolajne, tudi osebnost odloča. Nobeno naključje ni, da v tem kraljestvu povprečnih, zlaganih, grabežljivih športnice in športniki ne uspevajo več osupniti niti nas, kaj šele sveta. Mladi danes nimajo niti idolov, ki bi jih sprejeli, niti idealov, ki bi jim sledili. Lokalna elita (? ? ?) je zmes primitivizma in izcedek krize, ki je najprej kriza duha, potem kriza žepov. Vsa čast vsem, ki nas sem pa tja razveselijo - Kranj je športno mrtev. Ne po zaslugi športnikov, naša Messi in Maze skupaj sta upodobljena v žretju mestnih svetnikov na naročilnice, ki jih mi plačamo. In v stavku, da športnik ne potrebuje kopalnice, ko pa so se včasih umivali doma...