Bil je socializem in samoupravljanje: tako uspešno in priljubljeno, da je nastala kletvica Samoupravljam ti mater!"

Bilo je licenciranje in prva liga: nastaja kletvica "Licenciram ti mater!" Kaj zapisati drugega o dejstvu, da so v nekaj letih izginili Mura (letos, danes, zdaj), Nafta, Primorje, Drava. Vse prvoligaši z zgodovino, Nafta za mnoge najstarejši slovenski klub. Vsi životarijo, noben se še ni prebil naprej, vsi so doživeli finančni zlom.

Famozno licenciranje pa "jaše naprej": kje bo igral Dob v prvi ligi? Na Dobu? Lani ni smel, v prvo ligo ni hotel. Še prej so do tal potolkli "delboskov koncept": Triglav je popil v dveh tekmah šest golov. Toda: če igrišče ni bilo dobro za prvoligaše - kako so lahko na njem igrali s prvoligašem za prvo ligo? Logika Zalar&Zavrl etc. iz NZS pa se letos ne more ponoviti. Kvalifikacij ne bo, Dob je v prvi ligi - toda kje? Na Dobu? Se je kaj spremenilo od lani? So pripravljeni igrati v Domžalah?

Tako je z licencami. Tako propadajo klubi. Tako je prva liga postala loterija kjer si ali pa nisi. In naj ne pozabim spomniti: iz lige so želeli vreči klub, ki je osvojil sedmo mesto, imel do centa plačano vse kar je treba - a so se izživljali nad njim. Ime mu je Triglav. Ki je preživel Muro, Dravo, Nafto, Primorje samo zato, ker ni porabil več kot je imel.

Licenca ali travnik kjer zabijaš gole - to je zdaj vprašanje. In odgovor? Morda leži v Kopru (hudi dolgovi iz preteklosti), Novi Gorici (neplačani dolgovi iz sedanjosti)....Morda pa v Novem Mestu kjer čakajo na odločitev Doba. In se veselijo prve lige...licenčne kajpak.... Pa še kletvica: Licenca ti materna!