Najprej: Slovenija svoj kulturni praznik slavi na dan smrti in ne rojstva pesnika. Oziroma: še dobro, ker je lahko vskočil Kranj s svojim lokalnim praznikom na dan rojstva čeprav je - paradoksov res ne manjka - pesnik umrl v Kranju...Najlepši dokaz, da smo malce zapleten narod.

Včeraj sta dve ženski kulturi in nagradam in prazniku in dogajanju "ukradli" pomen. Izlivi na spletu o spremljevalki ali izbranki predsednika vlade so naša kultura. Tista prava, slovenceljska. Slednji izraz je delo druge ženske, ki je s spremstvom prišla na oder. Če je prva pač slavila žensko zmago, ker je ob strani izbranca, ki nekaj šteje, je druga slavila zmago, ker si upa. Njen spremljevalec v športnih copatah ipd. pa je največ prispeval k temu, da je kultura zardevala. Ne zaradi črne sponke na pasu nekdanje "misice", ki je pod roko držala "svojega" moškega, zlasti zaradi dejstva, da so bili v tistih trenutkih nagrajenci nepomembni, nagrade nepomembne, kultura pa tam kjer je 364 ali 365 dni na leto: nekje na robu. Oder in scena sta pripadli dvema ženskama kar je v luči trendov naše in svetovne družbe za mnoge prav.

Trivialnost protestnika in spremljevalca pesnice in njegovo "pišmevuhovstvo" na sceni je ogledalo. Tudi izbor priložnosti, kdaj pokazati svojo spremljevalko, je "političen projekt". In zato je seveda dogodek postal incidenten po dobri ali slabi plati, kakor hočete. Kulisa je zasenčila glavne igralce. In čeprav je pesnica skozi življenje dala slovenski kulturi vsebino, je bil njen oderski vložek posvečen njej. Njenemu egoizmu in narcisoidnosti. Biti v ospredju, ko zavrneš nagrado in se to kasneje pokaže kot "prerokba" je eno, biti "kulturni praznik v eni osebi" pa je nekaj drugega. Pa športni copati zraven. Aplavz je bil dvoumen: so v dvorani ploskali temu, da je bivša bodoča nagrajenka upala ukrasti predstavo praznika ali temu kar je naredila prej in še bo za kulturno prosvetljenstvo. Mačke ni imela s sabo.

O drugi dami pa prav krivično zapišem, da je že začela služiti "prvemu narcisu" ( instagram predsednik se sicer iz tedna v teden še bori za svoj košček slave in medijske pozornosti na vse načine...) in slednji je z njo ukradel dogodek vsaj toliko, da je bil (ego) potolažen.

Danes praznujemo Prešernov dan in se pogovarjamo o....nagrajencih? Morda kdo sem pa tja, ostali pa o dami v belem in s črno zaponko in dami v črnem z rdečo zvezdo. To je Slovenija danes, 8. februarja. Kdor si je zamislil, da dve dami vpričo drugih dveh (predsednici parlamenta in države) razgalita slovensko kulturo, ta si je zaslužil nagrado. Prešernovo morda, "spletno" je že dobil - pokazal, je kdo smo in kaj smo in kakšni smo...

Miran Šubic, ki nisem človek iz kulture, sem pa (tudi) nekulturen....