Slovenija je nedavno "kupila"ministrico, ker je tako hotela njena osebna prijateljica. In pri tem je kratkotrajna ministrica kriva najmanj: zakaj ne bi vzela lepega položaja, solidne plače, funkcije s častjo in šoferjem, evropskega parketa ipd. - ko pa je Slovenka! Toliko je Slovenka, da se ne bi odpovedala dejstva, da je Avstrijka.

Slovenija je nedavno "kupila" košarkarja, temnopoltega kajpak. Pa ni mišljeno rasistično: slednjih je pač ogromno in lepo križarijo po svetu in prodajajo svoje znanje, ker je doma konkurenca huda in tja hodijo - beli tujci a la čudež iz male države. Slovenec je postal neki Morgan, ki naj bi nam pomagal zmagovati, a proti Orbanu (t.j. velesili v košarki Madžarski) ni šlo. Pa je bil novopečeni slovenski državljan med najboljšimi.

Slovenija ima elite, ki nimajo ponosa: ne v športu, ne v politiki! Zato pač sledimo tistim, ki imajo veliko denarja (npr. Avstriji...) kjer so posamezne športne panoge dobesedno "kupljene". Pa ne samo Avstrija, spomnimo se rokometašev Katarja pa reprezentanc v namiznem tenisu kjer (so in še) prevladujejo poševnooki igralci in igralke. Zopet: ne rasistična oznaka, a tako je: gredo za denarjem, za ugodnostmi in tako je slavni slovenski judoist postal Turek in hrvaški biatlonec slovenski športni junak....

Ko bo dkončno prevladala ta miselnost, bomo Slovenci in Slovenke spet tam kjer smo: če bodo vse države "kupovale" s potnimi listi športne ipd. uspehe, bomo na repu. Ker pač ne bomo tako "plačilno sposobni". In morda se bo potem spomnil kdo, da bi bilo bolje vlagati v 1000 slovenskih Janezev in Mick kot v enega "kupljenega" tujca. Ker od teh 1000 jih bo morda uspel 1 - ampak jih bo še 999 v športu ipd. In bo učinek povsem drugačen. Kupovati si kolajne, zmage in ministrice na trgu, je zame zavržno. Ker noben nakup ne skrije, da ne delaš, da ne vzgajaš, da ne načrtuješ.

Zakaj ne kupimo Mikaele Shiffrin?

Miran Šubic, urednik Trme

ps. Če kdo misli, da je s kupovanjem ljudi kot blaga na trgu mogoče prinesti srečo in zadovoljstvo Slovenkam in Slovencem, deluje proti njim. In da bo to rešilo npr. košarko ali SAB z Alenko vred?

Malo morgen! oziroma Malo Morgan!