Vedno je posameznik v ospredju. Španski predsednik je nasilno poljubil reprezentantko in bo moral oditi. V to sem prepričan čeprav je španska družba (še vedno) precej "mačistična". A presidente je zgrešil kraj in čas in še kaj. A imamo tudi mi takega. On pač ne poljublja, ampak skupaj s sodelavci "ubija z molkom". Lani sem odkril incident v slačilnici nogometnih sodnic na dogodku, ki je potekal pod Mijatovićevim okriljem. Čeprav so punce same ukrepale, je potem vse potihnilo. Nedovoljeno snemanje in snemalec nista bila prijavljena policiji. Po zaslugi NZS in NK Triglav. Sramotno in ponižujoče. Zakaj sodnice niso same ukrepale? Zato, ker delujejo v organizaciji kjer so vsi sodniški šefi - moški. In imajo absolutno oblast. In v vrhovnem organu ni niti ene ženske. Sodnice napredujejo in so (bolje) plačane le, če prikimajo moški šefi moške organizacije. Zato so (bile) tiho.

Zdaj naj bi potekala preiskava neke komisije o navedbah deklet in žena iz reprezentance v katere okolju se popiva, dela neprofesionalno. Ko so napisale odprto pismo, je predsednik Radenko Mijatović oporekal načinu. V vsebino se ni spuščal. Šele malo bolj močan javni pritisk ga je prisilil v ustanovitev neke komisije, ki bo ugotovila ali selektor dobi pravo pivo ali ga je treba "švercati" med dresi reprezentantk v tujino, da oven v podobi šefa ženskega fuzbala ne trpi, ker "pir ni tak kot mora biti". To je ena od bizarnosti, ki je po zaslugi igralk prišla v javnost. Dosti več se ni zgodilo, moška družba naše najbolj množične športne organizacije pa je kot običajno tudi medijsko razvodenela. Ker sedma sila dobro ve, da je fino z reprezentanco na tekme ipd. po belem svetu, kajne?

POljub španskega presidenteja je svetovna zgodba o odnosu do žensk v športu. Naši dve zgodbi nista postali niti slovenski. Zato je seveda nepomembno ali bodo na koncu nagnali jarca iz ograde kjer je bil glavni tudi strokovno. Kako ne bi bil, če pa je puncam znal povedati, da igrajo "kot divje svinje"!? Glavni v tej zgodbi je tisti, ki ne poljublja, zato pa se zna smehljati in seveda delovati mnogo bolj z občutkom: znotraj mačo organizacije pravi mači (in mednje sodi tudi direktor reprezentanc, ki ne zmore niti ene jasne izjave, obsodbe, stališča ipd.), ki z mačo metodami urejajo nogometni slovenski svet. So bile sporne fotografije polgolih sodnic "nič od nič"? Bile. Je bil protest preko trideset najboljših nogometaših "krik vpijočega v puščavi"? Bil.

Rezultat je na dlani: Radenku Mijatoviću ni treba poljubiti, dovolj je, da lepo upravlja zakulisje. Dokler bo poljubljal roko tistemu in tistim, ki so ga nastavili, bo vladal in oni z njim. In poljubljati zna, ni dvoma.

Miran Šubic, ki se mi zdi, da smo včasih nek otok, ločen od sveta kjer ne moreš kogarkoli poljubiti....