Osem svetnikov in svetnic, velik vpliv z dvema podžupanoma, en poslanec - kaj je to? To je stranka SDS v Kranju, ki ji lahko pripišemo veliko moč pri odločanju in tudi nasploh zaradi dejstva, da sestavljajo in vodijo vlado. Kako pa je s to stranko pri nas, tukaj, zdaj? V mestu oziroma okolju z okoli 50 000 ljudmi, proračunom preko 60 milijonov evrov SDS danes šteje okoli 450 članov! Toliko naj bi jih plačevalo članarino - v bistvu gre za 1 odstotek od prebivalstva mestne občine Kranj . A stranki bi po organizaciji zavidala tudi slavna "cosa nostra", ki je prisegala in prisega na družinske vrednote in povezave. Tukaj je primerjava mišljena kot kompliment - SDS in Kranj posredno vodijo tri družine!

Grims etc.: Branko Grims je nekoč s pučem prevzel SDS od starih SDS-ovcev in od takrat vlada v stranki brez posebnih težav. Poslanec, predsednik stranke, vpliven na državni ravni, mestni svetnik. A ni sam: z njim je tesno povezan Darko Jarc , njegov svak. Sesztin mož je svetnik, obenem pa "izsiljeni podžupan". Ker je namreč imel nezakonito pogodbo z županom o svetovanju, je slednji pogodbo prekinil in nastavil Jarca za podžupana /nepoklicna funkcija/. Nekaj časa je bila v stranki zadolžena za PR tudi hči Darka Jarca. Nesporno je Branko Grims v hierarhiji družinskih vezi capo di tutti capi, je boter vseh odločitev in on postavlja razmerja kdo bo kaj in kje dobil.

Homan etc.: Bojan Homan je od črpalkarja do poslanca in podžupana silovito napredoval! In danes so Homanovi steber v hierarhiji SDS v Kranju: oče Jože Homan vodi seniorje (starejši člani SDS), podmladek pa hčerka Tina. Podžupan Bojan funkcijo opravlja poklicno, vodi pomemben projekt GORKI in je bil tudi nadomestni poslanec po odstopu Pavla Ruparja. Kandidiral je za poslanca, izobrazbo pa gradil na poklicni šoli obdelovalca lesa in pri strankarski sotrudnici Darinki Rakovec v njeni zasebni šoli silovito in hitro postal komunalni inženir! Ostal bo tudi kot nesmrtni predlagatelj naziva Kranj - mesto kranjske klobase! Homanovi obvladujejo po funkcijah največji del stranke in članstva. A ne glede na to, so to le vojaki stranke, zadolženi za posamezne naloge, nikakor strategijo.

Kristan etc.: mama in sin Kristan sta izredno uspešna! Vloga: consigliere... Saša in sin Jure sta mestna svetnika, Jure je predsednik KS Stražišče. In poleg svetniške funkcije je zdaj tudi vodilni v podjetju Komunala kjer je postal pomočnik direktorja. Mama Saša pa je generalna sekretarka stranke, redko izpostavljena - a še kako vplivna. Skupaj sta torej neuničljiv tandem, za povrh gospa Saša vodi še ženski odbor stranke.

Zaključek: vpliv, funkcije in prihodki od politike se delijo na tri družine kjer je zelo prefinjeno dano vsakomur nekaj. Svetniške sejnine in ostali prihodki, strankarski prihodki, funkcionarske vloge, poklicno podžupanstvo, vidno mestno v javnem podjetju Komunala. SDS obvladujejo z lahkoto, tvorijo veliko večino v svetniški skupini. Vse odločitve so torej "družinske". A tudi drugi pridni dobijo kaj: svetnik SDS Tomše je tako postal generalni sekretar fondacije Vincenca Drakslerja z odlično plačo. Na razpis za to delovno mesto se je - verjeli ali ne - prijavil samo on. SDS pa je z razdeljenimi vlogami, funkcijami dejansko zasluženo vodilna stranka. Druga po velikosti (SD) ji kot dedinja nekdanje partije komaj sledi - učenka je seveda že zdavnaj prerasla učiteljico.

Darko Jarc in Saša Kristan - kdo je consigliere!?