Kdo nas vodi? Kdo odloča?Kdo je v 2012 Kranju priboril sloves, čast, ugled? Kdo je v Prešernovem mestu bil znanilec novega duha, idej, kdo je vsem nam ponudil nekaj več?

Odgovora v kranjski inventuri 2012 ni, žal. Preprosto lahko rečemo in zapišemo, da je bilo to leto, ko smo naleteli na povsem drugačne umotvore. Ko je Kranj doživljal udarec za udarcem v razvojnem smislu. Ko smo enostavno leto preživeli v znaku slaboumja elite.

Zato smo kot ponazoritev, kako živimo in kje živimo in kdo odloča in kako razmišlja vzeli primer mestnega svetnika Staneta Boštjančiča, SD. Nekoč je bil državni tožilec, vedno politično aktiven v partijskih in tudi časih nove Slovenije. Ko so se njegovi kolegi svetniki (in tudi lastna stranka, da ne bo pomote) našli v medijih kot požeruhi, ki si naročajo bogata darila in desetine kil mesnin, je mestna oblast sklenila spremeniti pravilnik, ki to omogoča. Naš junak ga je obranil s tezo, ki si zasluži pozornost: pravilnik je dober, ljudje so slabi! Tako kot nekoč v socializmu, ko se je dalo izpeljati podobno oceno: sistem je odličen, ljudstvo pa ne - zamenjajmo ljudstvo!Za konec pa dodamo še misel o tem, ali se morajo športniki res po tekmi okopati v kopalnici? Ali morajo rekreativci res po teku pod tuš? In dijaki po uri športne vzgoje zaslužijo nekaj higiene? Mi smo se tudi ukvarjali s športom potem pa se odšli domov umit! - razprava Staneta Boštjančiča o sporni prenovi dveh kopalnic podrtije v Športnem centru ostaja zgodovinska. Kajti "staneti" bi radi čas zavrteli nazaj. Kajti "staneti" so poskrbeli, da imamo po pol stoletja od izgradnje še vedno "lepo možnost", da se umijemo doma.

Stanje duha? Primitivizem? Iskrivost misli na najvišji ravni? Presodite sami! S pripisom: svetnika smo izbrali kot daleč, daleč najboljšo ponazoritev Kranja. Mesto smo ljudje.