Zlobneži pravijo: zdaj je pa takoj pod Jankovićem! Razvedelo se je, da smo Gorenjci in Gorenjke zopet darovali Sloveniji nekaj novega - kandidatko za predsednico Pozitivne Slovenije. Predsednika so malo zamrznili, a največja opozicijska stranka je sledila zgodovinskemu "poiščite žensko" in našla Alenko Bratušek. Kranjčanka, doma iz Žalca. Kje je že Žalec? Na Štajerskem, pri Celju. In kdo je še tam doma? Kaj pa vem: znani slikar, vrhunski portretist, umetnik Rudi Španzel. Kaj imata skupnega Žalčana? V dokaz, kako sposobno prvo damo (lahko) dobi Pozitivna Slovenija morda tale zgodba!

Bil je čas, ko je Slovenija garala noč in dan za predsedovanje Evropi. Gradila je Kongresni center Brdo in ga zgradila. Šefica nadzornega sveta tega državnega podjetja je bila takratna državna sekretarka Alenka Bratušek. In gradil ga je Dušan Črnigoj s /takrat še njegovom/ Primorjem! Teklo je od delavcev, ko so betonirali in Alenka in Dušan sta sodelovala kot se spodobi za graditelja in nadzornico. In tako se je zgodilo, da se je nekomu zdel objekt nekam prazen. Da v njem nekaj manjka. Na primer: slika. Kaj slika: umetnina. Kaj umetnina: mojstrovina. In kdo jo bo naredil? Kdo je kos izzivu? Kri ni voda, dober glas seže iz Žalca do Brda in ....slika je nastala. Rudi Španzel jo je "podaril" Sloveniji. Vsaj tako je takrat pisalo. Darilo Sloveniji? No, ja: ne ravno. Darilo že, a ne Rudijevo. Je kar Primorje plačalo državi postavljanje s sliko pred Evropo in svetom. Kako: plačalo? Lepo - slikarju so plačali x deset tisoč evrov in bili tiho. Kdo je bedel nad tem? Seveda nadzornica Alenka Bratušek. In denar je Primorje nakazalo javnemu podjetju Brdo, kajne!? Ne, kje pa: denar je dobil slikar, to je logično (in to je tudi potrdil, ker je izstavil račun). Kdo mu je pa "zrihtal" posel s čopičem in paleto? Soseda ali njegov sloves, umetniški ugled? To drugo, nesporno. Dušan Črnigoj je tako Janezu Janši, takratni vladi in Sloveniji plačal umetnino. In zakaj ni šlo to lepo z računčki ali z lepo javno donacijo človeka, ki ga je ista država zdaj poslala za rešetke? Kdo ve, zgodba je že stara a je odlična ilustracija sposobnosti možne prve dame Pozitivne Slovenije in - zakaj ne - bodoče predsednice vlade, če bomo dovolj pozitivni vsi skupaj! Naša zgodba pa kaže, da je že zdavnaj Alenka Bratušek začutila kam vse to pelje: iztisnila je zadnji denar od Črnigoja in Primorja, pomagala je kulturi (in sosedu iz Žalca kot njenemu predstavniku), dostojno Slovenijo predstavila navzven. Dobro, da jo imamo: sliko, Slovenijo in Alenko. Ne samo dobro: pozitivno!

Alenka Bratušek v letu 2007, ko je še bila glavna tudi na Brdu in je spretno našla korist za vse - slika Triptih je tudi njena zasluga!