Alenka Bratušek, ministrica v vladi Roberta Goloba in prej Marjana Šarca, premierka vlade in političarka dolga leta je NALETELA NA MINO PRI POSKUSU, DA BI ZEMLJIŠČE NA RUPI SPREMENILA ZAZIDLJIVO ALI KAKO DRUGAČE SPREMENILA NAMEMBNOST! Asta Vrečko, ministrica za kulturo, za to ni dala soglaja - pobuda je izločena iz predloga sprememb prostorskega načrta. Ne prvič: Bratuškova je to poskušala že leta 2010.....

Kaj so torej dejstva? Lani je kot članica vladne ekipe na UE Kranj legalizirala vikend leseno hišico kot objekt daljšega obstoja kar pomeni, da v okviru objekta lahko slednjega uredi...spremeni:

1.

V zemljiško knjigo se je kot solastnica vpisala 2011, že leta 2010 pa želela spremeniti namembnost zemljišča, ki sodi med kmetijska kjer pozidava ni mogoča.

2.

Objekt je bil zgrajen 1971, nima naslova, kategoriziran jee, da kot "stanovanje v enostanovanjski stavbi" in ima površino 29 kvadratnih metrov. Kartica nepremičnine kaže, da nima elektrike in vode - a jo je letos maja objekt pridobil. O tem pa smo vprašali pristojne, odgovore še čakamo.

3.

Ministrica Bratuškova je imela nelegalen objekt od 2011, leta 2022 je to uredila. Po nekaterih tolmačenjih pa ne bi smela pridobiti priključkov za vodo in elektriko, a to je še odprto. Nesporno si je skušala zemljišče urediti za drug namen = pozidavo? Zdaj s salonitno kritino pokrit lesen objekt pač ni enak morebitnemu zidanemu. Sicer pa uradni dokumenti kažejo, da naj bi bila 1998 "obnovljena fasada".

4.

Lokacija je seveda izjemna, če odmislimo poseg v kmetijsko zemljo. In seveda veduto vasi Rupa kjer stopji tudi cerkev Sv. Marije Magdalene. Prav njeno okolje je pod posebnim režimom in zato (neuradno) seveda pozidava kmetijske zemlje ipd. ni mogoča.

5.

Ministrica, ki je kot možnost predvidela rušenje desetin domov na Orehku, bi gradila na kmetijski zemlji, ki bi ji rada spremenila namembnost. Trma.si je edini medij, ki je zgodbo (skoraj) raziskal do podrobnosti. IN POUDARJAMO: MINISTRICA IN KRANJČANKA ALENKA IN NJEN SOPROG MITJA IMATA KOT LASTNIKA VSE PRAVICE, DA IŠČETA POT DO DRUGAČNE VSEBINE NA PARCELI, KI JO IMATA. PRI TEM JE KLJUČNO SAMO TO, DA JE ZA VSE TO POTREBNO SPOŠTOVATI PREDPISE IN ZAKONE. O MORALI - KADAR GRE ZA POLITIKE - PA NITI BESEDICE...