Prvo trenersko ime prve lige je - Gorenjec iz Škofje Loke, ki živi v edinem (večjem) mestu kjer nimajo nogometnega kluba, v Radovljici! Nogometno pa je pred leti na slovensko sceno stopil kot trener mladih v Triglavu. Danes vodi trenutno 4. ekipo 1.SNL - Bravo in pred dnevi je po "veliki" Olimpiji premagal še "veliki" Maribor. Evforično razpoloženje pa smo ob klepetu pričakovali - zaman!

"Veselje ja, logično in razumljivo. Evforija in napačni zaključki pa - ne. Bravo je klub, ki sem mu hvaležen za priložnost vodenja prvoligaške ekipe, a obenem smo klub s konceptom in temu sledimo vsi, od glavnega za nastanek in razvoj kluba Darka Klariča navzdol. Zmage in porazi pridejo, a ključen je napredek. Ta pa je seveda pogojen s selekcijo, delo, marsičem. A trenerji (kot pravijo) smo samo dveh vrst: tisti, ki so že dobili odpoved in tisti, ki jo še bodo...."

Vi in nogomet? Pravnik bi morali biti...

"Igral sem nogomet v Škofji Loki in dokaj hitro postal trener mladih. Nadaljeval sem v Triglavu kjer je bilo okolje naklonjeno delu, predvsem pa ukvarjanju z mladimi. Imam najlepše spomine na to in povabil me je Robert Misja s katerim zdaj sodelujem tudi v Ljubljani. A ostajam Gorenjec, brez skrbi. Kasneje sem trenerstvo vzel več kot sto odstotno. Ogromno izobraževanja, ogromno informacij vseh vrst - brez tega danes. ne gre."

Trener, ki vas danes prepriča?

"Odhajam na treninge znanih ekip in trenerjev, da se učim. DeZerbi pa je trenutno trener, ki komu ni tako znan, a je res fantastičen v prvi angleški ligi pri Brightonu....Izredno cenim doma Milana Miklaviča in se z njim veliko pogovarjam. Koristilo mi je tudi delo pri reprezentancah Slovenije, do zdaj pa sem največ delal z mladimi, tudi v NK Bravo."

Imate mlado moštvo v prvi ligi - a odličen rezultat?

"Trener je zadovoljen, če njegovo delo prinese točke, dober izid. Za mlado moštvo pa rad rečem, da ima "prazen trdi disk" in fantje vpijajo informacija, če so željni novih spoznanj. Treninigi so danes res bistveno drugačni kot nekoč - znanost pomaga, tehnologija pomaga. Vse se meri in takoj ti je kot trenerju jasno, kdo morda na treningu ni popolnoma zraven ipd. Študiozen pristop je nujen, če želiš narediti dober rezultat in prave igralce na evropski ravni."

Slovenski mladi nogometaši še vedno osupnejo. Šeško je tak primer, kaj pa naša scena?

"Klubi v prvi ligi pri nas morajo vzgajati igralce, ki bodo zanimivi za evropsko tržišče. S tem se tudi v Bravu dejansko preživljamo. Slovenija si zaradi različnih danosti ne more privoščiti, da talentov ne zazna in da potem z njimi ne dela dobro. Res je, da najboljši odidejo - a korist imajo reprezentance, ker je igranje v tujini navadno hud test za igralca."

Zmagi proti velikima kluboma slovenskega nogometa sta odjeknili. To občutite ali ne?

"Mediji so izredno pomembni, skušam biti po tej plati vedno odziven. Logično pa je, da so izkušeni, dolgoletni trenerji pač v prednosti. Sam počasi dojemam, kaj prinaša uspeh in skušam biti realen. A nobena skrivnost ni, da trener "živi" od tekme do tekme, od nedelje do nedelje. Prej, pri mladih, je bil pritisk manjši. Bravo ima mlado moštvo in ambicije so skupne. Morda tudi zato lahko v nekem trenutku "presenetimo" in osvajamo točke tam kjer naj bi bile vnaprej izgubljene."

Pogled na gorenjski nogomet?

"Iz Škofje Loke sem odšel, ker je bila mladinska nogometna šola Triglava izziv. Ko sem dojel, da moram korak naprej, sem našel pravo okolje v Bravu. Jasno je, da je za vsakega trenerja vedno izziv tujina, a sam si še dolgo časa želim delati tu kjer lahko napredujem. Zmage in porazi pridejo, meni največ pomeni pretakanje nekih zamisli v igro, v taktiko, v pripravo na vseh ravneh. Kar se Gorenjske tiče pa rad klepetam z Andrejem Jožefom, ki je "alfa in omega" v Lescah, želim tudi Triglavu izhod iz krize. Res pa je, da gorenjski nogomet kot celota malce stoji na mestu. A glejte: proti Mariboru je za Bravo zmago prinesel mladi Gorenjec, iz Tržiča..."(na sliki desni, poročilo po zmagi Brava nad Mariborom z 2:1 minuli vikend)

Pogled naprej?

"Za slovenski nogomet bo izrednega pomena, če nam uspe uvrstitev na evropsko prvenstvo v Nemčiji prihodnje leto. NK Bravo se je že pokazal kot stabilen klub z vodstvom, ki se zaveda vseh okoliščin delovanja in zato sem v tem klubu vesel, da sem dobil priložnost in uživam v vsakem treningu. Do zdaj sem eno leto delal tudi že v tujini, morda bom še kdaj. Toda v Ljubljani sem zadovoljen in treniranje članske ekipe v prvi ligi je želja vsakega trenerja..."

Trenerstvo živite 24/7 kot pravimo...Kaj je to za vas?

"To ni služba z delovnim časom, je neprestano dogajanje. Trenerstvo je zame cikličen proces kjer so tako vzponi kot padci. In v tem času je to proces, ki terja mnoga znanja in uporabo vseh vrst dosežkov. Tu pa ni konca izpopolnjevanju. Jasno pa je, da se nekaj ni spremenilo: potrditev tvojega dela je rezultat..."

PS

Aleš Arnol je ob tej priložnosti pokazal svojo uglajenost in se mi zahvalil za sodelovanje v nekdanjem Triglavu. Lepo. V prvi ligi deluje še en bivši Triglavan, odlični strelec Oliver Bogatinov kot trener Radomelj. Oba sta nesporno človeka slovenske nogometne prihodnosti in zelo inteligentna trenerja. Vesel sem, da sem na njuni nogometni poti nekaj časa sodeloval z njima, ker taki ljudje vedno dajejo vedeti, da je ambicija zanje poglavitna...

Miran Šubic