Najprej: ključno, je da Branko Grims iz Kranja lahko reče kar hoče, zmore, zna. In da to objavi, zapiše. V mediju, jasno. Javno, s podpisom.

Potem: ključno je, da to zapišem lahko tudi sam. Javno, s podpisom. Kajti ob taki svobodi obeh, je zame 27.april državni praznik, dela prost dan - za Branka pa Dan kolaboracije.

Na koncu je vseeno kako vidi zgodovino kranjski politik. Ker je v vsej tej zgodbi nepomemben. Nikakor pa ga ne sme nihče podcenjevati, še manj omalovaževati in sploh ne - ignororati.

Ne on, ne jaz nisva doživela tistih časov. On in jaz sva bila na življenjski poti soočena z resnicami, polresnicami in lažmi o minulih časih. Prijele so se naju kakor sva pač dovolila, da se to usede v človeka. Toda nečesa pa ne moreva zanikati: TISTI, KI SO OZNANILI TAKO ALI DRUGAČE UPOR PROTIKOMURKOLI SO DOSEGLI, DA SE DANES HERR GRIMS NE POGOVARJA V NEMŠČINI KOT MATERINEM JEZIKU AMPAK JE GOSPOD GRIMS POLITIK V DRŽAVI, KI TISTI ČAS ČASTI S PRAZNIKOM. IN TAKO POJMUJE ODNOS DO OKUPATORJA, ZAVOJEVALCA VES SVOBODNI SVET. NAJBOLJ TISTA DRŽAVA, KI IMA DANES DIPLOMATE V HIŠI KJER JE NASTALA OSNOVA ZA SLOVENSKI DRŽAVNI PRAZNIK V POČASTITEV ODPORA PROTI NEMCEM....NORI ZASUK ZGODOVINE. TISTI, KI SO KAKORKOLI ZMOTNO ALI RESNIČNO Z RAČUNICO ALI BREZ NJE OZNANILI UPOR, S(M)O ZMAGALI. LAHKO NAM REČEJO ZAJEDLJIVO, ZMERLJIVO TOVARIŠI, DA BO LOČNICA JASNA.

Slovenci nismo okupirali Nemčije, Italije, Madžarske in nismo razglasili izdajalske države pod okupatorjevim patronatom. To so delali naši sosedje (če podrejeno Avstrijo jemljemo kot del nemškega rajha). Mi smo se uprli. Mi smo bili na koncu zmagovalci. Tovariši.

Kranjski politik kot slovenski poslanec v svoji kolumni lahko piše kar hoče. Ne on, ne nihče drug pa ne bo nikdar spremenil bistva Slovenije v tistem času: z vsemi napakami, rdečo zvezdo, poboji, partijo, socializmom, komunizmom ipd. itd. je NAŠA DRŽAVA Z NAŠO VOJSKO PREGNALA OKUPATORJE. TEGA PA NE MORE SPREMENITI NE HERR GRIMS KOT VSEH GREHOV NOVE OBLASTI IN NJENEGA ČASA NE MORE ZBRISATI TOVARIŠ MIRAN.

Dovolim si zapisati, da je bila odločitev za upor proti okupatorju TEMELJ SLOVENSTVA IN NJEGOVEGA OBSTOJA! 27.APRIL JE LAHKO NAPAČEN DATUM, A POTEK ZGODOVINE IN NAŠEGA BOJA ZA OBSTOJ JE (BIL) PRAVI. ZATO ME LAHKO VSAKDO OZMERJA S TOVARIŠEM. IN ZATO BRANKO NI DANES HERR GRIMS.

tovariš Miran