Javna RTVSLO se tako rada sklicuje na profesionalizem. In na novinarsko neodvisnost. Pa kljub temu najema človeka, ki bi zaradi nezdružljivosti vlog in funkcij nikoli ne smel pred mikrofon, dokler javnosti ni znano, kaj dejansko je ?

DANES SE JE V PLANICI ZGODILA BLAMAŽA MEDNARODNIH IN NACIONALNIH RAZSEŽNOSTI, KI JE IZPOSTAVILA VLOGO TISTEGA, KI JE ZANJO (SO)ODGOVOREN.

1.

Jelko Gros je direktor centra Planica /skakalnice/ in torej prvi poklican, da so naprave pripravljene. Če to ni njegova odgovornost, kaj sploh dela v Planici, da je smučina smrtno nevarna za skakalce?

NAJ ODSTOPI TAKOJ!

2.

Jelko Gros je "večni" funkcionar skakalnega športa, vpet v strokovni svet in druge organe. Je po športni izobrazbi tudi trener. Ima moč, vpliv v SZS, posebej pri skakalcih. Kako lahko tak človek kot nepristranski komentator javne televizije ocenjuje športnike s katerimi je specifičnih povezavah kot funkcionar? Ali pa trenerje? Ali - kogarkoli iz športa kjer lahko vpliva v treh vlogah.

3.

Jelko Gros naj bi bil strokovni komentator. Ne posegam v njegovo strokovnost čeprav bi rad zvedel, kako je s pravili glede telesne teže, ki sem jih kot novinar edini začel razgaljati. Pa se tega nikdar ni dotaknil, še manj pojasnil pravila FIS, ki so neživljenjska. NAJHUJE PA JE, DA KOT TAK NA JAVNI TELEVIZIJI POVSEM V MONOPOLNI VLOGI KOMENTIRA, OCENJUJE IPD. ČEPRAV TEGA NIKDAR NE BI SMEL POČETI, ČE BI BILI SPOŠTOVANI OSNOVNI ETIČNI PRINCIPI, KI JIH TAKO RADI POUDARJAJO OB RAZLIČNIH PRILOŽNOSTIH NOVINARJI, UREDNIKI RTV SLO. NJEGOVO KOMENTIRANJE JE SAMO PO SEBI VRHUNEC ZANIKANJA PROFESIONALNOSTI, ETIKE, NOVINARSKE NEODVISNOSTI IN ŠE ČESA!

Nihče tega ne upa vprašati, jaz upam. Ne prvič. In pri tem dodajam: osebno Jelka poznam in ga cenim kolikor si zasluži. Njegovo trojno vlogo pa obsojam in sem prepričan, da je ne bi smel opravljati. To mu omogočajo vsi, ki odločajo.

O tem sem danes vprašal odgovorne na RTV SLO.

Navijač slovenskih športnic in športnikov

Miran Šubic, univ. dipl. novinar