Predlog peticije za rešitev RTV SLO in njeno DEPOLITIZACIJO:

1.

Otroški in mladinski in športni in kulturni in ....ostali programi RTV SLO so financirani neposredno iz proračuna, ukine se naročnina in ukinejo se reklame na RTV SLO. S tem se razširi ponudba z več domačimi filmi, več domačega športa, več domače kulture ipd. Ohrani se spodbujanje resne glasbe, umetnosti nasploh - in doda več dokumentarnega programa o naši zgodovini in lepotah ipd.

2.

Ukine se notranjepolitični program in s tem se doseže uravnotežena, depolitizirana programska shema kjer ni več "naših" in "vaših" novinarjev, ni posegov politike v program ipd. Razširijo pa se dnevno informativne oddaje o slovenskih krajih in dogodkih in ljudeh. Brez političnih vsebin, jasno. S tem z eno potezo presekamo večen boj za prevlado v notranjepolitičnem uredništvu in obenem depolitiziramo RTV SLO. Obstoječi kadri se prezaposlijo v druge redakcije, kdor to želi. Vsekakor pa tako vidne novinarje pogrešajo druge, komercialne televizije.

3.

Drugi ali tretji program dobi povsem novo vsebino: vsak dan je na vrsti oddaja Aktualno kjer predstavniki parlamentarnih strank razpravljajo o aktualni temi, ki jo določijo z žrebom iz nabora dnevnih tem (npr proračun, vrstniško nasilje, nova nuklearka ipd.). Razprava ni omejena časovno oziroma je na voljo vsakemu dovolj časa, da pove, kaj misli. Pravila za to določijo stranke med seboj. Na istem programu vsak dan poteka tudi oddaja o ustanovah civilne družbe.

4.

RTV SLO je dolžna zagotoviti gledalcem prenose pomembnih kulturnih dogodkov in športnih dogodkov kjer so izpolnjeni kriteriji promocije Slovenije kot države in družbe.

UČINKI IN DOSEŽKI:

*PRENEHAJO SE POLITIČNE IGRE IN IGRICE ZNOTRAJ NOTRANJEPOLITIČNEGA UREDNIŠTVA, KER GA NI VEČ. TELEVIZIJA DEJANSKO NI VEŠ OD NIKOGAR IN JE OD VSEH.

*PROGRAM JE BREZPLAČEN, A VSEBINSKO BOGAT IN POPOLNOMA DEPOLITIZIRAN

*NOTRANJEPOLITIČNO DOGAJANJE JE ZASTOPANO, A NI FAVORITOV IPD. KOMERCIALNE TV PA SO TISTE, KI PO SVOJIH KRITERIJIH POKRIVAJO DOGODKE IZ POLITIKE IN O POLITIKI.

*KER NI VEČ REKLAM IPD., JE GLEDALEC V PREDNOSTI ZARADI VEČ DOMAČEGA PROGRAMA IN TO BREZ MOTENJ. PROGRAMSKA SHEMA IN NAČRT JE STVAR VODSTVA RTV SLO, KI Z VLADO DOSEŽE USTREZEN OBSEG PRORAČUNA ZA NACIONALNO RTV SLO.

Spodaj podpisani urednik Trma.si upam tako nacionalno RTV SLO zagovarjati kjerkoli in kadarkoli, ker je dobra za Slovenijo, Slovenke in Slovence!

Miran Šubic, univ. dipl. novinar

PS

Priznam, da je trenutno zelo vroče.....a ne priznam, da bi mi to skisalo možgane.....

Njega dni sem bil precej let sopotnik RTV SLO kot sodelavec TV in Vala 202....