V nemški ligi je na tekmi povprečno preko 40 000 gledalcev. Toliko jih je pri nas v štirih krogih na vseh tekmah, če ni kakih posebnih izjem. Zato je primerjava sama po sebi smešna in nevzdržna. Ima pa podlago. V Nemčiji je daleč najmanj zvezdniških nakupov (izjema morda Bayern), daleč največ domačih igralcev (peščica najboljših Nemcev igra v tujini - Klose, Kedira, Ozil....) in daleč najboljša podpora. Na primer: medijska. Nemška mreža (med največjimi) ARD prinaša reportaže v elitnem sobotnem terminu o tekmah - tretje lige. Res je profesionalna, res je Nemčija pač velika država, a tam nogomet ima točno tako veljavo, kot si jo zasluži.

Preskok v Slovenijo je mučen: prva liga bo prej ali slej (oziroma je že) polprofesionalna ali amaterska. Ker je to naša sposobnost po ekonomski in še kakšni plati. Je to škoda ali prednost? Je realnost. In s to realnostjo se bo treba spoprijeti. Dojeti, kaj zmoremo in trdo delati. Dokler bo spletna stran Prva liga največja antipropaganda za lastno ligo, nam bogpomagaj! Dokler bo predsednik združenja simbol nesposobnosti, nam bogpomagaj! Dokler bo med prvoligaši veljalo, da so eni bolj enaki kot drugi tudi tam kjer je enakost tako rekoč nujnost, nam bogpomagaj! In ga ni Simiča, ki se bo "vrnil v nogomet" in prinesel blagostanje, če ne bomo stvari začeli urejati na treh ključnih področjih: 1. skrb za gledalce (udobje, animacija, nočne tekme, popularizacija, objekti), 2. skrb za ugled (urejenost lige, poštenje, spremljevalno dogajanje, mediji, lastna propaganda, akcije), 3.skrb za nogomet (ofenzivna igra, jasni odnosi med klubi in igralci, poudarjanje pravih vrednot).

Živimo v Sloveniji in začeti moramo pri temeljih. Ne sanjariti o ligi prvakov in ne z Evropo in svetom tekmovati po proračunih - ampak po delu, izvirnosti, idejah, projektih. Minevajo meseci in leta, ko se o vsem tem samo govori, kravatarji vseh vrst se menjajo, napredka pa ni. Tudi znotraj nogometne družine bo treba prevetriti glave, če želimo, da nogomet ohrani visoko pozicijo v slovenskem športu. Pri tem pa nikdar ne bomo mogli iz našega gospodarstva, naše politike, naših medijev nekam ven, drugam. Zato so spremembe nujne pri nas, v nas in z nami. Tragično je, da jih navkljub številnim obljubam prekrivajo spori "ala SPINS" in kruhoborstvo ter primitivizem. Gledalcev pa ni. In to je ključno in pomembno in bistveno. Če pogledam pred domači prag: Kranj si prve lige in Triglava ne zasluži! Ampak: se s tem sprijaznimo ali to spremenimo? In kdaj in kako in kdo in....?