Gorenjski nogomet mladih je pojem v Sloveniji, največ po zaslugi Triglava. Toda: namesto 36 igralcev jih je v Celje odpotovalo 26 (šestindvajset), od tega 10 mladincev (pomagala sta dva kadeta)! NOGA? Akademija? Kakovost? Množičnost? Ali pa kar: sramota. Čeprav gre za izjemo in ne pravilo in čeprav včasih poškodbe in še kaj redčijo vrste, se je treba vprašati, koliko igralcev je med letom prenehalo pri mladincih? Koliko je bilo rdečih in drugih kartonov, nediscipline? In kadeti so od vrha vse bolj oddaljeni, premagujejo jih slabše ekipe. Naključje?

Temelj Triglava in gorenjskega nogometa je NOGA. Njen koncept je preprost: gre za vrh nogometa mladih. Ker vrh ne more biti Šenčur, ki gre na tekmo mladincev z - osmimi!!!Bolje zapisano: s petimi, trije so kadeti.... Sramota, da večje ni. Ker vrh žal ne bodo (izpadle) Jesenice in celo geniji po vaseh ne bodo presegli svojih domačih kupov gnoja kjer kikirikajo v prazno že leta. A Triglav mora skrbeti stanje, ki se slabša. Pa ne, da bi videli vse črno - v klubu je ogromno dobrih trenerjev, pridnih in nadarjenih igralcev, sistem ima rep in glavo. Razen: če sistema ni, če ni vodenja, usmerjanja, upravljanja. Prvi so na izpitu trenerji. Res sem užival v tem, kako dobro zgodovino ima trener Triglavih mladincev z domžalskimi ekipami - ampak: koga to zanima? Kaj ima to zveze z odhodom v Celje z 10 (desetimi) mladinci?! In kaj pravijo odgovorni - g.podpredsednik je neposredno odgovoren, g.športni direktor vodi tudi NOGA in tako lepo po vrsti naprej. NOGA je nastala na osnovi izkušenj in spoznanja, da na Gorenjskem (morda!) zmoremo uveljavljati 22 kakovostnih igralcev letno (izhodni letnik mladincev) z naslednjim izhodiščem: 2 odideta v boljše klube, 2 prenehata z dosledno vadbo iz raznih razlogov, ostane jih 18 - 4 za Triglav, 14 pa jih letno lahko igra v drugi, tretji ligi (če je Triglav v prvi). Kar preprosto pomeni, da Šenčur, Zarica, Jesenice in še kdo (le kdo?) lahko vsako leto iz tega bazena dopolni svoje člansko moštvo! In dobi šolane igralce, ki trenirajo prej 12 let v nekem sistemu!

Res je, da nesreča ne pride nikdar sama. Toda uničenje NOGA na tak način bom vedno natovoril na pleča tistim, ki bodo za to odgovorni. Ker se za njeno ustanovitev in utemeljitev počutim odgovornega. Ponavljam: ni panike, Triglav ohranja svojo vlogo. A če ne bo hitrega in učinkovitega premika, bomo kmalu - Šenčur. Kjer sem vedno slišal, da so s Triglavom enaki. Trenutno je razmerje 12:8 (glej zapisnike mladinskih tekem v prvi in drugi ligi) ....