Recimo, da nekaj vidite. In potem pride nekdo in vam pove, da tega ne vidite. Oziroma, da vam bo on povedal, kaj vidite. In celo razložil, zakaj vi ne vidite, on pa vidi. Ali pa še lažje: zakaj vi vidite narobe, on pa prav. Mesija prihaja, mesija razlaga, mesija pomaga...

Ampak za mesijo je najprej dobro, če se otroci lahko na turnir peljejo z avtobusom. Šele potem pride na vrsto "razlaganje nogometnih modrosti". Mesija si lahko šele takrat, ko ti verniki verjamejo in zaupajo. In za to ni dovolj iti k spovedi in odložiti nogometne grehe ter z vrlinami nadaljevati kot da nič ni bilo. Zato sem vedno malce alergičen, ko mi kdo razlaga tisto, kar vidim, dojemam, sprejemam sam. Ko je bilo treba razložiti, zakaj smo izdali sami sebe v kvalifikacijah je mesije zmanjkalo. Raje se je malo potuhnil in v zapečku glancal lastni ego, da ne bi bil preveč okrnjen. In to je lastno vsem, ki ne zmorejo stopiti za vsa svoja dejaja s pogumom. Najlepše pa je vedno drugim razlagati, kako gledajo in kaj vidijo. Kako je že bilo v Butalah? Kdo je postal mojster kovač? "Če nič ne znaš, boš pa druge učil!" - je taka logika in taka izpeljava.

Prav zaradi tega je mesijanstvo tako naporno: neprestano moraš črno razglasiti za belo in obratno. Spomnim se oznanjenja Triglavovega mesije, ki je nekoč želel odstraniti neuspešnega trenerja, ki nas pač ni uspel prepričati, da igramo dobro ipd., ko pa smo izgubljali na tekočem traku. Bil sem vesel te poteze, tega mesijanskega zaključka: sam sem videl enako, sam sem gledal isti nogomet, isto lestvico, isto ekipo in istega trenerja. Potem je mesije zmanjkalo (v hlačah in še pri čem).

Trdim, da je soočanje z realnostjo v nogometu kruta zadeva. Mesija sicer lahko razlaga svoje videnje in nas prepričuje, da ne vidimo kar gledamo. Jaz v takem primeru vedno pogledam mesijo. In dojamem, da je nogomet preprosta igra. Če ti je razlagalci ne prikežjo drugačne. In zakaj to delajo? Da ne bi morda kdo podvomil, v njih, v nogometne mesije. Ali odrešenike nogometne raje. Sam sem pragmatik: raje imam Bugijeve gole kot mesijanske traktate .... Kdo mi je kriv, kajne!