Če bosta Misja&Brkić Triglavove otroke, da je člansko moštvo ponos kluba, ker v njem čislajo nogometno izdajo in izdajalce, se bo že kdo oglasil. Ali pa tudi ne. Ampak: tega ne bosta počela, ker so to zgodbe "iz slačilnice" in ker sta sramežljivo utihnila, ko sta bila razkrinkana. Da ne bo pomote: "španski izletnik" je zame samo pojav, nič nimam proti komu osebno! Gre preprosto za nevarnost tega, da delamo drugače kot govorimo...

"Na mojega otroka so po poškodbi pozabili, zdaj bo šel nazaj v matični klub," mi pravi oče enega od fantov, ki so odlično igrali za eno mlajših selekcij, ki je bila zelo uspešna. No, to pa ni več tako nedolžno in čeprav so bile besede namenjene meni kot "bivšemu odgovornemu", sem jih vzel resno. Tudi zato, ker je bila in je in bo prihodnost Triglava njegova mladost. In zaupanje vanjo. Pustimo ob strani, da bo Peternel še naprej grel klop ob "zdravem španskem turistu" - to so samo finese. In Lidjan iz Ljubljane bo našim mladim (pa ne glede na kakovost) dopovedoval samo eno: ni važno, kaj ti govorijo deset let, važno je, kaj Triglavu ukaže Olimpija.

Jasno je, da so starši nezadovoljni vedno in najprej, če njihov otrok ne igra ali igra premalo za njihove pojme. Toda odnos kluba do svoje mladosti presega tistih 10% nezadovoljnih, ki gredo drugam in povsem upravičeno iščejo srečo v drugih klubih. Ključnih je ostalih 90%, ki jih mora klub prepričati, da odgovorni vedo, kaj delajo in s kom delajo in zakaj delajo. Nogomet je krut: od vseh jih uspe 1%. A to v Triglavu ni bistveno - mi zagotavljamo lastno igralsko bazo in zato moramo spoštovati svoja načela (če jih imamo). Če jih pustimo v Dobu, je pa problem.

Ko bodo razmere postale kritične (in tega ne želim), bodo morda starši+trenerji postali odgovoren člen zgodbe o klubski mladosti. Navadno v to prisili stiska. Sam se spomnim, kako sem hodil na sestanke vseh moštev oziroma staršev. Marsikaj sem zvedel, marsičesa mi niso povedali. Zdaj pa slišim, da jo je odgovorni iz vrha kluba z enega takih sestankov kar podurhal... Je imel dovolj lastnih staršev, lastne ekipe, lastnih problemov?

Triglav je marsikatero svoje načelo zakockal v nevarni igri človeških strasti. Svoje mladosti pa ne sme zapraviti, ker ga ne bo več.