Ni lahko navijati za Slovenijo in Triglav - vedno jima držim pesti! V zadnji minuti sem v torek zaslužil viski, ker sem "vedel", da bo v Oslu zopet bolj ali manj oslovsko. Grenak bo, ker je plod poraza moštva, ki (to trdim in sem trdil) lahko zmaguje tako kot Triglav: z res fanatičnim pristopom, agresivnostjo, tudi hitrostjo. Kadar pa je vse skupaj bolj mešanica tega in onega, kadar vsakdo pač igra svojo igro na igrišču in ob njem, je samo stvar naključja, da se kaj dobrega zgodi. Triglav in Slovenija pa sta tudi ujetnika "starih zaslužnih" in novih "mladih ambicioznih"! Kje je problem, ko pa naj bi igrali najboljši in to ne glede na leta? Problem je vedno v tistem, ki to izbira, trenira in razvršča na klop ali na igrišče. Če ima najbolj odgovoren človek svojo pamet, odlično. Če je ta pamet najboljša, super. Preverjanje? Ja, preprosto: z rezultatom. V Triglavu še z napredkom pri učenju in kako prodajo na tržišču. Slovenija je tu storila korak nazaj, ker nimamo jasno vidnega koncepta, pristopa, načina obnašanja. En vratar na najbolj pomembni tekmi "ni storil nič slabega - prosto po selektorju", na drugi pa je - na klopi?! Logika brez logike oziroma logika zmede (v Triglavu lahko mečeš kovanec, kdo bo na vratih...).

Reprezentanca je vedno presegala slovenski klubski nogomet. Slednji je danes z redkimi izjemami tisto, kar sem trdil vsaj pet let nazaj: igrali bodo mladi, željni uveljavitve, kakšen izkušen bo zraven in slovenska liga bo odraz slovenskega nogometa in družbe (sponzorji, plačila profesionalizma ipd.). Bo pa zanimiva, izenačena, dva ali trije klubi pa zreli za spopad z Evropo - s spodnjo sredino klubov. Kdor bo igral nogomet, bo lahko tudi dobil priboljšek, lahko živel, ne bo pa zaslužil za čas po nogometu. Po to bo treba v tujino, če boš imel kakovost in srečo. Ta logika je jasna, dve tretjini klubov v prvi ligi že delujeta tako. Triglav je bil zaradi stiske in načina dela prvi. Danes pa se dogaja, da v klub vse bolj pogosto prihajajo nedokazani od drugod ali pa veterani, ki naj bi bili (finančno?) zadovoljni v klubu kjer denarja - ni? Ali pa ga ni samo za nekatere? V reprezentanci je podobno: eni igrajo na staro slavo, eni na bolj ali manj za lase privlečena vabila, celota pa ne deluje. Zopet so za to odgovorni, najprej selektor. Da vratar ni pravi? Ja: kdo je podpisal spisek vabljenih?!

Ni zakona, pravila, načela, ki bi jamčil uspeh, zmago. So pa pogoji zanjo: trdo delo, pošteni kriteriji, transparentnost odnosov. Triglav je to pustil v polni mreži v Dobu, Slovenija pa ža izgublja nekaj, kar je ljudi veselilo. Zato smo vsi skakali, ker kdor ne skače...Zdaj skačemo pod strop. Od jeze.