Ne sodim med tiste novinarje, ki se pridejo (velikokrat) zastonj najest, potem pa temu primerno pišejo o gostilnah in njihovi ponudbi. Ne, pri Ivanu sredi Kranja smo pošteno plačali zapitek trije, kuharskih "sodb" pa ne dajemo, ker je to vedno stvar okusa oziroma osebne presoje. Nam je bilo všeč in posebej smo se razveselili jedi, ki je skoraj ni več na jedilniku....

Žabji kraki so nam šli v slast, vse ostalo pa tudi. Vse več je gostov, ki zavijejo na Prešernovo v samo srce mesta in kaj dobrega pojedo. Osebna opazka: gostilna ni tista "modna" in pri kuharju Anžetu (postrežba zgledna...) smo na krožniku dobili konkretno okusne jedi v konkretnih izvedbah....

"Počel sem marsikaj v življenju, tudi gradbeništvo sem poizkusil. Ker živim v samem mestnem jedru, sem seveda spremljal, kje bi lahko svoje veselje in znanje ponudil. Bil sem v hotelu Bohinj, pri Jezerškovih, imel tudi ponudbo hitre prehrane pri postaji....zdaj sem tu od začetka tega leta in sem vesel, da se je gostilna "prijela" kot se reče. Želim vztrajati čeprav ni lahko. Ni mi odveč biti tukaj po ves dan, tak je pač kuharski poklic, tako je v gostinstvu. Skušam ponuditi tisto kar je pridelano pri nas, seveda pa imajo gostje zadnjo besedo...." pravi kranjski kuhar, ki v Kranju tudi živi. Da se pohvalimo: ko smo se oglasili pri njem, nas je tako dal v "Trmin predal" - a to resnično nima zveze z dejstvi: gostilne V kotu ni več....Starega Mayerja ni več....picerija v italijanskem slogu je na Prešernovi na svojem področju tudi uspešna, pojavila se je še na novo poimenovana nova gostilna....nekaj se dogaja: "Opažam, da toliko praznih lokalov še ni bilo. Velja tudi tukaj trend "b&b", sam pa imam še načrte - morda dodam vinoteko ali pa še kaj. Gostje prihajajo iz tega okolja in od drugod, različne generacije - morda je celo več malo starejših. Kuhar se mora potrjevati vsak dan, ni kaj...." pravi Anže Skvarč. Mi navijamo za vse, ki v mestu zmorejo kaj ponuditi. Je skoraj sosed Zavoda za turizem Kranj, a še ni uspel svojega znanja predstaviti - na primer - pri Dolgi mizi: "Zavedam se, da ni lahkoo(b)stati v mestnem jedru, a delam na tem in dosedanji razvoj me prepričuje, da dobre stvari pač najdejo mesto med ljudmi...." pravi Kranjčan in kranjski kuhar. Dober tek!

PS

Naš obisk je bil v znaku dobrih jedi in tudi kozarčkov dobrih vin. Plačali smo vse, ker tudi te vrstice niso plod kakih "uslug" ampak odziv na nekaj kar je v Kranju dobrega. Da bi le še bilo več takih!